Gofry jaglane są doskonałą alternatywą dla klasycznych gofrów robionych na bazie mąki pszennej. Są bardzo zdrowe, a jednocześnie smaczne. Jeśli interesują Was przepisy typu gluten free oraz bez cukru, to na pewno będzie to dla was propozycja warta uwagi. Wiele osób uważa, że gofry jaglane są najlepsze.
Czas przygotowania dania: pół godziny
Ilość porcji: dziesięć gofrów
Składniki
170 gram suchej kaszy jaglanej,
60 gram mleka – może być roślinne lub krowie,
50 gram oleju,
cztery jaja kurze,
pół łyżeczki sody,
40 gram mąki ziemniaczanej.
4 łyżeczki cukru brązowego bądź erytrolu.
Sposób Przygotowania
- Na początek prażymy kaszę na suchej patelni….
- Następnie mielimy w młynku do kawy.
- Dodajemy resztę składników w misce. Mieszamy.
- Nakładamy łyżką ciasto na gofrownicę. Warto przycisnąć gofrownicę przez około 10 sekund.
- Zostawiamy do upieczenia. Podajemy po lekkim wystudzeniu. Smacznego.