Dla wszystkich osób, które nie tolerują glutenu, ale kochają słodkości – oto gofry bezglutenowe. Na dietetyczne gofry (bez glutenu, bez mleka, bez jajek!) możesz sobie pozwolić bez robienia cheat day’u ani innego rodzaju odstępstwa od diety.
Udekoruj gofry tak, jak lubisz. W sezonie letnim świetnie sprawdzą się owoce sezonowe – truskawki, maliny, porzeczki, a także orzechy – włoskie, laskowe.
Składniki
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki kukurydzianej lub sorgo
1 szklanka mąki jaglanej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
szczypta soli
2,5 szklanki mleka roślinnego (sojowego, orzechowego lub migdałowego)
1,5-2 szklanki wody
½ szklanki oleju
100 g tofu
Sposób Przygotowania
- Do blendera wlewam 2 szklanki mleka, 1 szklankę wody, olej i tofu. Miksuję.
- W misce mieszam mąkę gryczaną z sorgo, jaglaną, skrobią, solą i proszkiem do pieczenia.
- Do suchych składników dolewam mokre i mieszam. Jeśli masa jest zbyt, gęsta dodaję jeszcze wodę. Odstawiam na 10 minut, w tym czasie mąka jeszcze zgęstnieje i w razie, czego dodaję jeszcze odrobinę wody.
- Gofry smażę partiami w mocno rozgrzanej gofrownicy.
- Podaję z cynamonem, owocami i orzechami.
Smacznego!
A Ty jakie dodatki do gofrów najbardziej lubisz? Podziel się swoimi upodobaniami kulinarnymi w komentarzu!