Gofry z owocami

Dla wszystkich osób, które nie tolerują glutenu, ale kochają słodkości – oto gofry bezglutenowe. Na dietetyczne gofry (bez glutenu, bez mleka, bez jajek!) możesz sobie pozwolić bez robienia cheat day’u ani innego rodzaju odstępstwa od diety.
Udekoruj gofry tak, jak lubisz. W sezonie letnim świetnie sprawdzą się owoce sezonowe – truskawki, maliny, porzeczki, a także orzechy – włoskie, laskowe.

Składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej lub sorgo

  • 1 szklanka mąki jaglanej

  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

  • 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • 2,5 szklanki mleka roślinnego (sojowego, orzechowego lub migdałowego)

  • 1,5-2 szklanki wody

  • ½ szklanki oleju

  • 100 g tofu

Sposób Przygotowania

  • Do blendera wlewam 2 szklanki mleka, 1 szklankę wody, olej i tofu. Miksuję.
  • W misce mieszam mąkę gryczaną z sorgo, jaglaną, skrobią, solą i proszkiem do pieczenia.
  • Do suchych składników dolewam mokre i mieszam. Jeśli masa jest zbyt, gęsta dodaję jeszcze wodę. Odstawiam na 10 minut, w tym czasie mąka jeszcze zgęstnieje i w razie, czego dodaję jeszcze odrobinę wody.
  • Gofry smażę partiami w mocno rozgrzanej gofrownicy.
  • Podaję z cynamonem, owocami i orzechami.

Smacznego!

A Ty jakie dodatki do gofrów najbardziej lubisz? Podziel się swoimi upodobaniami kulinarnymi w komentarzu!

Comments are closed.