Gorąca wegańska czekolada, to idealna propozycja na chłodne jesienne lub zimowe dni. Doskonale rozgrzewa, jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Przygotowując ją należy jedynie pamiętać, by użyć mleczka kokosowego z kartonu, a nie gęstej wersji z puszki. Tak przygotowaną gorącą czekoladę można wzbogacić o inne ulubione dodatki smakowe. Tu proponujemy najprostszą wersję, czyli z kurkumą i cynamonem. Jeśli lubicie możecie dodać nawet odrobinę chili lub startego imbiru.
Składniki
250 ml mleczka kokosowego z kartonu
1 pełna łyżka naturalnego kakao
⅓ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego
Sposób Przygotowania
- Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy kokosowe mleko, dodajemy olej kokosowy, syrop klonowy i kakao. Zaczynamy podgrzewać energicznie mieszając składniki.
- Pod koniec dodajemy cynamon i kurkumę. Jeszcze chwilę podgrzewamy.
- Gorącą czekoladę podajemy od razu. Można ją dodatkowo ozdobić kleksem kokosowej wegańskiej bitej śmietany.