Gorąca wegańska czekolada

Gorąca wegańska czekolada, to idealna propozycja na chłodne jesienne lub zimowe dni. Doskonale rozgrzewa, jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Przygotowując ją należy jedynie pamiętać, by użyć mleczka kokosowego z kartonu, a nie gęstej wersji z puszki. Tak przygotowaną gorącą czekoladę można wzbogacić o inne ulubione dodatki smakowe. Tu proponujemy najprostszą wersję, czyli z kurkumą i cynamonem. Jeśli lubicie możecie dodać nawet odrobinę chili lub startego imbiru.

Składniki

  • 250 ml mleczka kokosowego z kartonu

  • 1 pełna łyżka naturalnego kakao

  • ⅓ łyżeczki kurkumy (można pominąć)

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

  • 1 łyżka syropu klonowego

Sposób Przygotowania

  • Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy kokosowe mleko, dodajemy olej kokosowy, syrop klonowy i kakao. Zaczynamy podgrzewać energicznie mieszając składniki.
  • Pod koniec dodajemy cynamon i kurkumę. Jeszcze chwilę podgrzewamy.
  • Gorącą czekoladę podajemy od razu. Można ją dodatkowo ozdobić kleksem kokosowej wegańskiej bitej śmietany.

Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.