Grillowany łosoś

Dieta na, której jesteśmy zmuszeni unikać dużych ilości cholesterolu wcale nie oznacza całkowitego wystrzegania się tłuszczu. Poniższy przepis, którym jest grillowany łosoś jest doskonałym przykładem posiłku dostarczającym ogromnej ilości zdrowych tłuszczy bogatych w witaminy i minerały. Jedna porcja przygotowanego w zaproponowany sposób łososia dostarczy zaledwie 40mg cholesterolu. Witaminy i minerały, które znajdziemy w daniu to:

– Witaminy z grupy B, witamina D
– około 36 µg selenu co dostarcza ponad 60% dziennego zapotrzebowania na ten składnik
– fosfor
– magnez

Składniki

  • 2 łyżki miodu

  • Stek z łososia

  • sok wyciśnięty ze świeżej limonki

  • drobno posiekany ząbek czosnku

  • sól i pieprz

Sposób Przygotowania KROK PIERWSZY:

  • Przygotowane steki z łososia oprószyć pieprzem i solą po czym piec na rozgrzanym grillu po 5 minut na każdej ze stron
  • Drugim krokiem jest przygotowanie sosu do naszej ryby:
  • Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię na, której w kilku łyżkach wody dusimy posiekany czosnek dodając po kolei miód, sok z limonki
  • Mieszamy do momentu rozpuszczenia się miodu po czym wyłączamy ogień dalej mieszając. Po kilku minutach składniki powinny być połączone tworząc zwarty, gęsty sos do naszej zdrowo przygotowanej ryby

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *