Delikatny, miękki i bez laktozy – taki jest właśnie aromatyczny biszkopt jaglany. Idealnie wkomponowują się w niego świeże, pachnące jesienną ziemią gruszki.
Niemal wszystkie liście już sprzątnął wiatr, dlatego nadszedł czas na nowe smaki w kuchni. Gruszka zdecydowanie oddaje smak listopadowych wypieków.
Dlaczego warto jeść gruszki? Zawierają w sobie sporo błonnika, który pomaga walczyć z nadwagą. Są bogactwem witaminy C, K oraz kwasu foliowego. Gruszki również obfitują w minerały, takie jak wapń, żelazo i magnez.
Składniki
aquafaba, czyli woda z 1 puszki cieciorki
2 łyżki mąki jaglanej
1 gruszka
cukier kokosowy lub brązowy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
2 krople ekstraktu z wanilii
Sposób Przygotowania
- Aquafabę ubijamy z odrobiną cukru kokosowego na sztywną, błyszczącą pianę przez około 10 minut.
- Dodajemy mąkę, cynamon i delikatnie mieszamy.
- Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy pokrojone gruszki, lekko skrapiamy je cytryną, następnie zalewamy ciastem.
- Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy.