Gruszki w jaglanym biszkopcie

Delikatny, miękki i bez laktozy – taki jest właśnie aromatyczny biszkopt jaglany. Idealnie wkomponowują się w niego świeże, pachnące jesienną ziemią gruszki.

Niemal wszystkie liście już sprzątnął wiatr, dlatego nadszedł czas na nowe smaki w kuchni. Gruszka zdecydowanie oddaje smak listopadowych wypieków.

Dlaczego warto jeść gruszki? Zawierają w sobie sporo błonnika, który pomaga walczyć z nadwagą. Są bogactwem witaminy C, K oraz kwasu foliowego. Gruszki również obfitują w minerały, takie jak wapń, żelazo i magnez.

Składniki

  • aquafaba, czyli woda z 1 puszki cieciorki

  • 2 łyżki mąki jaglanej

  • 1 gruszka

  • cukier kokosowy lub brązowy

  • sok z 1/2 cytryny

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 krople ekstraktu z wanilii

Sposób Przygotowania

  • Aquafabę ubijamy z odrobiną cukru kokosowego na sztywną, błyszczącą pianę przez około 10 minut.
  • Dodajemy mąkę, cynamon i delikatnie mieszamy.
  • Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy pokrojone gruszki, lekko skrapiamy je cytryną, następnie zalewamy ciastem.
  • Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *