Święta są już w nas. W ten pierwszy dzień swiąt warto rozpocząć od wege jajecznicy.
Kiedy za oknem mróz, warto powitać ten dzień na gorąco. Wegańska jajecznica podana razem z ostrymi przyprawami pozytywnie zaskoczy rodzinę.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować dokładnie 10 składników. Warto wcześniej namoczyć tofu w przyprawach, aby nabrały większego aromatu.
Składniki
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia główka kalafiora (posiekana)
1/2 czerwonej cebuli
1 porządna szczypta soli i pieprzu
3 duże garście jarmużu (posiekane)
1/4 szklanki oliwek kalamata (przekrojone na pół)
250 g tofu
1/4 szklanki drobno posiekanej pietruszki
1 łyżeczka curry
ostry sos sojowy
Sposób Przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Zawiń tofu w czysty, chłonny ręcznik i nałóż na niego coś ciężkiego (np. żeliwną patelnię), aby rozpocząć suszenie.
- W dużej misce umieść posiekany kalafior i cebulę. Dodaj 2 łyżki oleju, curry, sól i pieprz (przypraw tak jak lubisz) i dokładnie wymieszaj.
- Na wyłożoną folią blachę wysyp mieszankę. Piec przez 20 minut.
- W międzyczasie wykorzystując wcześniejszą miskę, wrzuć tym razem do niej jarmuż. Dodaj łyżkę oliwy i przyprawy.
- Po 20 minutach wymieszaj kalafior i cebulę, aby z każdej strony upiekły się równomiernie i dodaj na jeden koniec blachy jarmuż. Piec jeszcze przez 5 minut.
- Podczas pieczenia warzyw zabierz się za przygotowanie tofu. Widelcem rozdrobnij go na maleńkie kawałki. Dodaj oliwki, łyżkę oliwy i przyprawy. Dodaj połowę posiekanej pietruszki, aby potrawa nabrała bardziej zielonego koloru. Możesz również dodać ostrego sojowego sosu, jeśli ty i domownicy lubicie.
- Rozgrzej patelnię, wylej na niej olej i dodaj tofu. Mieszając, susz na ogniu tofucznicę przez około 5 minut.
- Serwując danie, umieść ugotowane warzywa na całym talerzu do serwowania, a górę dania posyp tofucznicą. Udekoruj pietruszką.