Przepis na hummus jest banalny. Głównym jego składnikiem jest ciecierzyca.
Pozwól, że najpierw jednym zdaniem nadmienię, skąd pochodzi przepis. Korzenie pasty z cieciorki sięgają dalekich krajów arabskich, gdzie od pokoleń jada je ludzkość rdzenna, zamieszkała na tych terenach.
Wracając do przepisu. Można pokusić się o stwierdzenie, że ile ludzi, tyle sposobów na hummus. Jest to po części prawdą, gdyż tą kremową pastę można przygotować na wiele sposobów.
Jak go dobrze wykorzystać? Hummus świetnie sprawdza się jako smarowidło na kanapki lub dip do surowych warzyw.
Składniki
1 puszka ciecierzycy (około 200 g)
1 cytryna
4 łyżki pasty tahini
1 łyżka mielonego kminu
3 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej z pierwszego tłoczenia)
szczypta lub dwie soli do smaku
2 ząbki czosnku
Sposób Przygotowania
- Odlewam na sicie ciecierzycę.
- Wyciskam sok z cytryny.
- Obieram ząbki czosnku.
- Do miski, malaksera lub blendera wkładam ciecierzycę, dodaję sok z cytryny, oliwę, czosnek, sól, kumin i miksuję na najwyższych obrotach.
- Jeśli pasta jest za gęsta, dolewam jeszcze kilka łyżek wody. Przekładam do miski, ozdabiam pestkami słonecznika oraz sezamu i podaję!
Smacznego!
A z czym Ty lubisz podawać hummus? Czy może nigdy nie miałeś okazji skosztować azjatyckiego przysmaku? Podziel się w komentarzu!