Imbirowy sok – zdrowie zamknęte w butelce.
Imbir to korzeń, który nadaje się zarówno jako przyprawa do wielu potraw ale także jako naturalne lekarstwo na dolegliwości. Ten niesamowity korzeń uprawiany jest w Azji już od ponad 3000 lat!
Sok imbirowy świetnie wspomaga m.in. walkę z przeziębieniem, łagodzi bóle miesiączkowe, ułatwia trawienie, poprawia krążenie krwi, odświeża i oczyszcza jamę ustną, wspomaga odchudzanie.
Niestety nie każdy może spożywać imbir. Jako że jest on bardzo ostry, często szkodzi osobom, które cierpią na takie dolegliwości jak refluks żołądkowy bądź wrzody żołądka.
Składniki
400g Korzenia imbiru
200g Korzenia kurkumy (bądź w formie proszku 2 łyżeczki)
3 cytryny
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka miodu (dodatkowo jeśli mamy)
Sposób Przygotowania
- Korzenie należy obrać ze skórki (najlepiej zrobić to delikatnie łyżeczką), cytrynę sparzyć i również obrać.
- Przygotowane składniki wrzucamy do wyciskarki (alternatywą może być mikser ale trzeba będzie przecedzić uzyskaną masę)
- Do uzyskanego soku wsypujemy pieprz i kardamon.
Tak przygotowany napój przelewamy do butelki i chowamy do lodówki. Przechowujemy do miesiąca.
Najlepiej wypijać kieliszek soku codziennie rano.
Z racji tego, że imbir jest bardzo ostry, na początku swojej przygody, sok można zalewać gorącą wodą i tak przyrządzoną miksturkę wypijać jako herbatkę 🙂
Na zdrowie!
W komentarzach podzielcie się efektami. Czy udało Wam się zrobić sok? Jakie są efekty kuracji?