Indyk z komosą ryżową

Osoby z podwyższonym cholesterolem powinny wystrzegać się ciężkostrawnych posiłków m.in. czerwonego mięsa. Świetną alternatywę dla tego rodzaju mięsa stanowi mięso indycze. Jest dość chude i nie podwyższa cholesterolu LDL, dlatego można bezpiecznie go jeść.

Komosa ryżowa, inaczej quinoa, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera również dużo tłuszczy nienasyconych, takich jak kwas oleinowy, linolowy i linolenowy. Przczyniają się one do skutecznej redukcji poziomu cholesterolu.

Składniki

  • 120 g fileta z indyka

  • 80 g komosy ryżowej

  • 80 g groszku mrożonego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 6 liści mięty

  • sok z 1/2 limonki

  • 1/3 łyżeczki kurkumy

  • sól morska

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Filet z indyka natrzyj kurkumą i polej kilkoma kroplami oleju, aby smak przyprawy przeszedł głębiej. Odstaw mięso na 30 minut.
  • Komosę ryżową ugotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ostatnie 7 minut gotowania dodaj rozmrożony groszek. Gotuj dalej na wolnym ogniu. Gdy komosa ryżowa ugotuje się, wyłącz źródło ciepła pod rondlem.
  • Indyka piecz 10-15 minut aż całkowicie białko zetnie się (ustaw 185 stopni Celsjusza).
  • Na talerzu wyłóż komosę ryżową z groszkiem, na wierzch połóż gorącego indyka i skrop go sokiem z limonki. Całą potrawę posyp drobno pociętą świeżą miętą. Mięso możesz oprószyć kilkoma płatkami soli himalajskiej.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *