Osoby z podwyższonym cholesterolem powinny wystrzegać się ciężkostrawnych posiłków m.in. czerwonego mięsa. Świetną alternatywę dla tego rodzaju mięsa stanowi mięso indycze. Jest dość chude i nie podwyższa cholesterolu LDL, dlatego można bezpiecznie go jeść.
Komosa ryżowa, inaczej quinoa, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera również dużo tłuszczy nienasyconych, takich jak kwas oleinowy, linolowy i linolenowy. Przczyniają się one do skutecznej redukcji poziomu cholesterolu.
Składniki
120 g fileta z indyka
80 g komosy ryżowej
80 g groszku mrożonego
2 łyżki oleju rzepakowego
6 liści mięty
sok z 1/2 limonki
1/3 łyżeczki kurkumy
sól morska
pieprz
Sposób Przygotowania
- Filet z indyka natrzyj kurkumą i polej kilkoma kroplami oleju, aby smak przyprawy przeszedł głębiej. Odstaw mięso na 30 minut.
- Komosę ryżową ugotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ostatnie 7 minut gotowania dodaj rozmrożony groszek. Gotuj dalej na wolnym ogniu. Gdy komosa ryżowa ugotuje się, wyłącz źródło ciepła pod rondlem.
- Indyka piecz 10-15 minut aż całkowicie białko zetnie się (ustaw 185 stopni Celsjusza).
- Na talerzu wyłóż komosę ryżową z groszkiem, na wierzch połóż gorącego indyka i skrop go sokiem z limonki. Całą potrawę posyp drobno pociętą świeżą miętą. Mięso możesz oprószyć kilkoma płatkami soli himalajskiej.
Smacznego!