Szybkie śniadanie, a może syta kolacja? W obu przypadkach jajka w pomidorach są właściwym wyborem!
Jajka bogate są w pełnowartościowe białko. Co więcej, zawierają witaminy A, D , E, K, B12, a także kwas foliowy. Zawarte w jajkach omega-3 obniżają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.
Składniki
4 jajka
5 pomidorów
1 mała żółta cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
garść posiekanej natki pietruszki
szczypta słodkiej papryki
100g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
sól himalajska
pieprz
Sposób Przygotowania
- Obierz pomidory ze skórki, a następnie pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz.
- Po chwili dodaj pomidory i szpinak, całość wymieszaj, duś na średnim ogniu mniej więcej 10 minut (aby część wody z pomidorów wyparowała i sos stał się gęstszy).
- Łyżką zrób w sosie 4 niewielkie wgłębienia, do których wbijaj pojedynczo jajka.
- Patelnię przykryj i duś potrawę około 5 minut.
- Po tym czasie delikatnie przełóż jajka z pomidorami na talerze, podawaj z posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Zainspiruj się również naszymi innymi przepisami na dania z jajkami w roli głównej!