Jajka w pomidorach

Szybkie śniadanie, a może syta kolacja? W obu przypadkach jajka w pomidorach są właściwym wyborem!

Jajka bogate są w pełnowartościowe białko. Co więcej, zawierają witaminy A, D , E, K, B12, a także kwas foliowy. Zawarte w jajkach omega-3 obniżają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.

Składniki

  • 4 jajka

  • 5 pomidorów

  • 1 mała żółta cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • szczypta słodkiej papryki

  • 100g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku

  • sól himalajska

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Obierz pomidory ze skórki, a następnie pokrój w kostkę.
  • Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz.
  • Po chwili dodaj pomidory i szpinak, całość wymieszaj, duś na średnim ogniu mniej więcej 10 minut (aby część wody z pomidorów wyparowała i sos stał się gęstszy).
  • Łyżką zrób w sosie 4 niewielkie wgłębienia, do których wbijaj pojedynczo jajka.
  • Patelnię przykryj i duś potrawę około 5 minut.
  • Po tym czasie delikatnie przełóż jajka z pomidorami na talerze, podawaj z posiekaną pietruszką.

Smacznego!

Zainspiruj się również naszymi innymi przepisami na dania z jajkami w roli głównej!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *