Aby długo zachowały świeżość?
Nikt nie lubi wyrzucać jedzenia, ponieważ to nieekologiczne i generuje niepotrzebne koszty w budżecie domowym. Dotyczy to również warzyw, które nieumiejętnie przechowywane, bardzo szybko tracą świeży wygląd i cenne wartości odżywcze. Właściwe ich przechowywanie gwarantuje, że nawet po kilku dniach będą jędrne i apetyczne.
Lodówka, czyli chłodno
Ogólna zasada jest prosta — jeśli wzięliśmy warzywo ze sklepowej lodówki, to również do naszej domowej lodówki musi ono trafić od razu po powrocie z zakupów. Lodówki przeznaczone do użytku domowego mają specjalne miejsce dedykowane przechowywaniu warzyw, są to najczęściej szuflady w dolnej części chłodziarki. Jeśli brak jest takich szuflad, stosujemy zasadę, że im niżej lodówki, tym lepiej.
Zasadniczo prawie wszystkie warzywa możemy przechowywać w chłodziarce, wyjątkiem są czosnek i cebula. W przypadku tych warzyw zbyt niskie temperatury, zamiast wydłużać okres ich trwałości, wręcz go skracają. Pomidorom, papryce, cukinii i ogórkom niskie lodówkowe temperatury również zbytnio nie służą, jednak kilkudniowy pobyt w górnej, mniej chłodnej części lodówki wyjdzie im na dobre bardziej, niż wielodniowe przebywanie na kuchennym blacie, szczególnie latem. Ziemniak to kolejne warzywo, którego bezwzględnie nie przechowujemy w lodówce, ponieważ zyskuj przez to niepożądany słodki smak. Należy pamiętać o tym, aby pod ułożone warzywa rozłożyć ręczniki papierowe, które pochłoną nadmiar wilgoci i zapewnią świeżość przez dłuższy czas.

Blat lub pojemnik, czyli sucho i ciemno
Przechowując warzywa poza lodówką, musimy pamiętać o tym, aby warunki były odpowiednio dostosowane. Miejsce musi być suche, przewiewne i maksymalnie zacienione. Idealnym rozwiązaniem są koszyki i miski z otworami przypominające durszlak, sita oraz wiklinowe koszyki, ponieważ warzywa przechowywane poza lodówką i pozbawione dostępu powietrza szybciej się psują. Ziemniaki najlepiej umieścić w pojemniku i schować do szafki, ponieważ pod wpływem światła i ciepła mogą puścić pędy. Najpopularniejszym miejscem w mieszkaniu zwykle jest spód szafki, w której umieszczony jest zlew. Szczęśliwi posiadacze piwnic lub przydomowych piwniczek mogą umieścić w nich ziemniaki i inne warzywa, gdyż niższa niż w mieszkaniu temperatura sprzyja dłuższemu ich przechowywaniu.

Zamrażarka, czyli długo i bezpiecznie
Warzywa, które nie zostały wykorzystane na czas, z powodzeniem można zamrozić. Dzięki temu z niewielką tylko utratą zawartych witamin przydadzą się do ugotowania zupy jarzynowej, czy jako dodatek warzywny do obiadu. Przed zamrożeniem warzywa należy obrać lub umyć i dokładnie osuszyć. Następnie przekładamy je do szczelnego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Dobrym rozwiązaniem jest blanszowanie warzyw przed zamrożeniem, metoda ta polega na zanurzeniu (na około 60 sekund) lub przelaniu wrzątkiem warzyw. Proces ten pozwala na zachowanie ich naturalnego koloru oraz smaku.
W zamrażarkach, gdzie temperatura sięga – 18°C, warzywa takie jak: groszek i fasolka, warzywa korzeniowe, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusta, czy szpinak można przechowywać nawet do 12 miesięcy.
Przydatne ciekawostki
Dobre rady zawsze są w cenie, szczególnie wtedy, kiedy pozwolą na zaoszczędzenie czasu i ograniczenie kosztów.
- Niektórych warzyw lepiej nie przechowywać razem, przykładowo marchew przechowywana z ziemniakami zgorzknieje.
- Szczelne pakowanie w foliowe torby szkodzi warzywom, brak dostępu powietrza powoduje powstawanie w nich rakotwórczych azotynów.
- Warzywa liściaste najlepiej przechowywać w otwartych pojemnikach.
- Paprykę przechowuj z daleka od warzyw zielonych.
- Oberwij nać z warzyw, dłużej będą świeże.
