Kalendarzowa jesień już za nami, dlatego warto zrobić porządki w kuchni. Jeśli zdarzają Ci się dni, w których wszystko jest na szybko – zrób wcześniej wyśmienitą granolę z żurawiną i cynamonem.
Granole dostępne w sklepach stacjonarnych często zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje chemiczne oraz dużo przetworzonego cukru. Nie są więc odpowiednim wyborem na diecie niskocholesterolowej, szczególnie o poranku.
Składniki
1/2 banana
garść borówek amerykańskich
mała garść malin
1 duża łyżka nasion chia
1 -2 łyżki żurawiny
140g jogurtu greckiego
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki orzechów włoskich
100g płatków owsianych górskich
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki miodu lub syropu z daktyli
Sposób Przygotowania
- Płatki owsiane, słonecznik, orzechy włoskie, dynię, żurawinę, cynamon oraz miód łączymy ze sobą tak, aby miód wszystko dobrze „pooblepiał”.
- Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko ugniatamy i „rozpraszamy”, a następnie pieczemy ok. 6-10 minut, 170 stopni, funkcja grill. Pozostawiamy do wystygnięcia, kruszymy na drobne kawałki i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
- Jogurt i chia mieszamy ze sobą. Podajemy z owocami!
Smacznego!