Jesienna niskocholesterolowa granola z cynamonem

Kalendarzowa jesień już za nami, dlatego warto zrobić porządki w kuchni. Jeśli zdarzają Ci się dni, w których wszystko jest na szybko – zrób wcześniej wyśmienitą granolę z żurawiną i cynamonem.

Granole dostępne w sklepach stacjonarnych często zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje chemiczne oraz dużo przetworzonego cukru. Nie są więc odpowiednim wyborem na diecie niskocholesterolowej, szczególnie o poranku.

Składniki

  • 1/2 banana

  • garść borówek amerykańskich

  • mała garść malin

  • 1 duża łyżka nasion chia

  • 1 -2 łyżki żurawiny

  • 140g jogurtu greckiego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 3 łyżki nasion słonecznika

  • 2 łyżki orzechów włoskich

  • 100g płatków owsianych górskich

  • 2 łyżki pestek dyni

  • 2 łyżki miodu lub syropu z daktyli

Sposób Przygotowania

  • Płatki owsiane, słonecznik, orzechy włoskie, dynię, żurawinę, cynamon oraz miód łączymy ze sobą tak, aby miód wszystko dobrze „pooblepiał”.
  • Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko ugniatamy i „rozpraszamy”, a następnie pieczemy ok. 6-10 minut, 170 stopni, funkcja grill. Pozostawiamy do wystygnięcia, kruszymy na drobne kawałki i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
  • Jogurt i chia mieszamy ze sobą. Podajemy z owocami!

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *