Dieta, śniadanie, owsianka – trio, które nie tylko pozwala łatwo zgubić zbędne kilogramy, ale także odżywić organizm i dodać energii z rana!
Owsiankę warto jeść o każdej porze roku. W okresie jesiennym dominują korzenne dodatki. Owsianka z suszonymi śliwkami, cynamonem i migdałami pozwala zdrowo i rześko rozpocząć dzień.
Dlaczego tak właściwie warto jeść płatki górskie? Są wartościowym źródłem błonnika, który reguluje przemianę materii i syci. Zawiera również korzystne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają wystąpieniu zakrzepów i chronią przed zachorowaniem na miażdżycę.
Składniki
1,5 szklanki mleka ryżowego
0,5 szklanki płatków owsianych górskich
1 gruszka
rodzynki
jagody goji
suszone śliwki
garstka migdałów
1 goździk
cynamon
kardamon
Sposób Przygotowania
- Wsyp płatki owsiane do sita i przepłucz je wodą. Następnie wsyp je do garnka i zalej mlekiem roślinnym.
- Kiedy woda zacznie wrzeć, dorzuć pokrojone śliwki, rodzynki, gruszkę i migdały. Po chwili dodaj również goździka, cynamon i kardamon. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
- Gdy mleko roślinne się wchłonie, dorzuć jagody goji i pozostaw całość pod przykryciem na około 10 minut.
Możesz dodać tyle owoców i przypraw, ile chcesz. Ważne, aby Tobie smakowało. Smacznego!