Za oknem drzewa coraz wyraźniej odsłaniają swoje nagie łodygi. Jednak to wcale nie oznacza, że i w kuchni powinna panować pustka i melancholia. Wręcz przeciwnie!
Jesienią zwykle łatwiej znaleźć trochę więcej czasu na kulinarne eksperymenty. Dzisiejszy przepis nie jest być może z najwyższej półki pod względem umiejętności kucharskich, jednak jeśli chodzi o smak, to całkowity majstersztyk. Musisz przekonać się na własnych kubkach smakowych!
Składniki
3 średnie ziemniaki
1 łyżka czerwonej soczewicy
3-4 liście cykorii
garść świeżej rukoli
3 łyżki oliwy z oliwek
sól himalajska
szczypta oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pieprz
Sposób Przygotowania
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Czerwoną soczewicę ugotuj al dente lub zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Ostudzone ziemniaki pokrój w grube talarki. Chłodną soczewicę połącz z oliwą.
- Cykorię pokrój w poprzek na cienkie plasterki. Rukolę porwij w dłoniach na mniejsze części.
- Wszystkie składniki przesyp do dużej miski, dopraw przyprawami i delikatnie dłońmi przemieszaj całość. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i odstaw w chłodne miejsce aby smaki nabrały intensywności.
Smacznego!