Jesienna sałatka z młodych ziemniaków i czerwoną soczewicą

Za oknem drzewa coraz wyraźniej odsłaniają swoje nagie łodygi. Jednak to wcale nie oznacza, że i w kuchni powinna panować pustka i melancholia. Wręcz przeciwnie!

Jesienią zwykle łatwiej znaleźć trochę więcej czasu na kulinarne eksperymenty. Dzisiejszy przepis nie jest być może z najwyższej półki pod względem umiejętności kucharskich, jednak jeśli chodzi o smak, to całkowity majstersztyk. Musisz przekonać się na własnych kubkach smakowych!

Składniki

  • 3 średnie ziemniaki

  • 1 łyżka czerwonej soczewicy

  • 3-4 liście cykorii

  • garść świeżej rukoli

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • sól himalajska

  • szczypta oregano

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Czerwoną soczewicę ugotuj al dente lub zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Ostudzone ziemniaki pokrój w grube talarki. Chłodną soczewicę połącz z oliwą.
  • Cykorię pokrój w poprzek na cienkie plasterki. Rukolę porwij w dłoniach na mniejsze części.
  • Wszystkie składniki przesyp do dużej miski, dopraw przyprawami i delikatnie dłońmi przemieszaj całość. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i odstaw w chłodne miejsce aby smaki nabrały intensywności.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *