Chłodne poranki i mroźne wieczory powoli wkraczają w codzienną rutynę. Jednak nie pozwól, aby wraz z nimi, wkradła się melancholia do Twojej kuchni!
Przygotuj dla siebie i bliskich pyszne, mięciutkie ciasto bananowe z rozgrzewającym kakao. Czekoladowy posmak zawsze budzi dziecięcą radość i to nie tylko w sercach najmłodszych.
Dlaczego warto jeść kakao? Zawiera tryptofan, który pobudza działanie serotoniny, potocznie zwanej hormonem szczęścia. Jednak nie tylko tryptofan odpowiedzialny jest za poprawę humoru. Teobromina i kofeina również oddziaływają pozytywnie na samopoczucie.
Składniki
100g jogurtu kokosowego
4 dojrzałe banany
90g cukru kokosowego
2 ekologiczne jajka
50ml oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli himalajskiej
100g mąki ryżowej
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta cynamonu
Sposób Przygotowania
- Wymieszać wszystkie składniki w robocie kuchennym, dodając je w kolejności: jajko, jogurt, olej kokosowy, banany i cukier kokosowy, zmiksować i wsypać pozostałe suche składniki i wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 45 minut.
Skusisz się?