Jesienne ciasto bananowe z kakao

Chłodne poranki i mroźne wieczory powoli wkraczają w codzienną rutynę. Jednak nie pozwól, aby wraz z nimi, wkradła się melancholia do Twojej kuchni!

Przygotuj dla siebie i bliskich pyszne, mięciutkie ciasto bananowe z rozgrzewającym kakao. Czekoladowy posmak zawsze budzi dziecięcą radość i to nie tylko w sercach najmłodszych.

Dlaczego warto jeść kakao? Zawiera tryptofan, który pobudza działanie serotoniny, potocznie zwanej hormonem szczęścia. Jednak nie tylko tryptofan odpowiedzialny jest za poprawę humoru. Teobromina i kofeina również oddziaływają pozytywnie na samopoczucie.

Składniki

  • 100g jogurtu kokosowego

  • 4 dojrzałe banany

  • 90g cukru kokosowego

  • 2 ekologiczne jajka

  • 50ml oleju kokosowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki kakao

  • szczypta soli himalajskiej

  • 100g mąki ryżowej

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • szczypta cynamonu

Sposób Przygotowania

  • Wymieszać wszystkie składniki w robocie kuchennym, dodając je w kolejności:  jajko, jogurt, olej kokosowy, banany i cukier kokosowy, zmiksować i wsypać pozostałe suche składniki i wymieszać.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 45 minut.

Skusisz się?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *