Kurczak z kaszą pęczak i leśnymi grzybami

Wrzesień to doskonały czas na zbieranie grzybów. Jeśli jesteś właśnie po wycieczce do lasu i nie wiesz co zrobić ze znalezionymi grzybkami, znamy na nie niezawodny przepis!

Grzyby zawierają dużo białka, dlatego utarło się nazywać je “leśnym mięsem”. 70-90% grzybów to woda, dlatego są niskokaloryczne. Zawarte w grzybach beta-glukany obniżają poziom złego cholesterolu LDL.

Składniki

  • 170g kaszy pęczak

  • 400g filetów z piersi kurczaka

  • 200g grzybów (pieczarek lub leśnych)

  • 1 żółta cebula

  • 1/2 poru

  • 1 ząbek czosnku

  • 200g cukinii

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 papryczka chili

  • 3 gałązki tymianku

  • 150ml soku jabłkowego

  • 250ml wywaru warzywnego (niesolonego)

  • sól himalajska

  • pieprz

  • odrobina kminu rzymskiego

  • posiekana natka pietruszki

Sposób Przygotowania

  • Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • Kurczaka oraz pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Por potnij w półplasterki, a cukinię w małą kostkę.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  • Dodaj cebulę, por i czosnek. Gdy lekko się zrumienią, wrzuć pieczarki oraz cukinię, duś ok. 5 minut. Dołóż posiekaną papryczkę chili, ugotowaną kaszę, kurczaka i otarty tymianek. Podlej sokiem jabłkowym oraz wywarem, dopraw kminem rzymskim, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Duś 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, by kasza się nie przypaliła.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *