Wrzesień to doskonały czas na zbieranie grzybów. Jeśli jesteś właśnie po wycieczce do lasu i nie wiesz co zrobić ze znalezionymi grzybkami, znamy na nie niezawodny przepis!
Grzyby zawierają dużo białka, dlatego utarło się nazywać je “leśnym mięsem”. 70-90% grzybów to woda, dlatego są niskokaloryczne. Zawarte w grzybach beta-glukany obniżają poziom złego cholesterolu LDL.
Składniki
170g kaszy pęczak
400g filetów z piersi kurczaka
200g grzybów (pieczarek lub leśnych)
1 żółta cebula
1/2 poru
1 ząbek czosnku
200g cukinii
2 łyżki oliwy z oliwek
1 papryczka chili
3 gałązki tymianku
150ml soku jabłkowego
250ml wywaru warzywnego (niesolonego)
sól himalajska
pieprz
odrobina kminu rzymskiego
posiekana natka pietruszki
Sposób Przygotowania
- Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Kurczaka oraz pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Por potnij w półplasterki, a cukinię w małą kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj cebulę, por i czosnek. Gdy lekko się zrumienią, wrzuć pieczarki oraz cukinię, duś ok. 5 minut. Dołóż posiekaną papryczkę chili, ugotowaną kaszę, kurczaka i otarty tymianek. Podlej sokiem jabłkowym oraz wywarem, dopraw kminem rzymskim, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Duś 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, by kasza się nie przypaliła.
Smacznego!