Wrzesień – idealny czas, aby przyrządzić potrawę z jej głównym udziałem. Dynia jest nie tylko lekkostrawna i niskokaloryczna, ale także zawiera cenny dla zdrowia serca beta-karoten. Zapobiega on powstawaniu miażdżycy i udarowi mózgu.
Połączenie dyni z mleczkiem kokosowym to prawdziwa uczta zmysłów. Jednak jak połączyć te dwa dość łagodne smaki, aby uzyskać aksamitną konsystencję i aromatyczny smak? Wszystkie informacje znajdziesz poniżej!
Składniki
600-700g dyni
200 ml mleczka kokosowego (najlepiej z puszki)
śmietankowy serek topiony
żółty ser
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
uprażone płatki migdałowe
mielona czerwona, słodka papryka
curry
sól morska
pieprz
Sposób Przygotowania
- Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy i podsmażamy na oleju lub oliwie przez kilka minut. Dodajemy dynię. Można wcześniej upiec ją w całości w piekarniku (1h-180stC), po czym bardzo łatwo się ją obiera i miąższ bez pestek przekłada do cebuli i czosnku lub dynię obrać, pokroić w kostkę i dusić do miękkości.
- W szklance ciepłej wody rozpuszczamy kostkę warzywną i dolewamy do zupy (można dodać samą wodę i łyżeczkę jarzynki), następnie dodajemy mleko kokosowe, trochę curry, paprykę, chili, sól i pieprz do smaku.
- Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy. Całość rozcieramy blenderem. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodajemy wody.
- Przy podawaniu na spód talerza kładziemy starty żółty ser, następnie nalewamy gorącego kremu i posypujemy uprażonymi migdałami.
Smacznego!