Jesienny krem z dyni i mleczka kokosowego

Wrzesień – idealny czas, aby przyrządzić potrawę z jej głównym udziałem. Dynia jest nie tylko lekkostrawna i niskokaloryczna, ale także zawiera cenny dla zdrowia serca beta-karoten. Zapobiega on powstawaniu miażdżycy i udarowi mózgu.

Połączenie dyni z mleczkiem kokosowym to prawdziwa uczta zmysłów. Jednak jak połączyć te dwa dość łagodne smaki, aby uzyskać aksamitną konsystencję i aromatyczny smak? Wszystkie informacje znajdziesz poniżej!

Składniki

  • 600-700g dyni

  • 200 ml mleczka kokosowego (najlepiej z puszki)

  • śmietankowy serek topiony

  • żółty ser

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • uprażone płatki migdałowe

  • mielona czerwona, słodka papryka

  • curry

  • sól morska

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy i podsmażamy na oleju lub oliwie przez kilka minut. Dodajemy dynię. Można wcześniej upiec ją w całości w piekarniku (1h-180stC), po czym bardzo łatwo się ją obiera i miąższ bez pestek przekłada do cebuli i czosnku lub dynię obrać, pokroić w kostkę i dusić do miękkości.
  • W szklance ciepłej wody rozpuszczamy kostkę warzywną i dolewamy do zupy (można dodać samą wodę i łyżeczkę jarzynki), następnie dodajemy mleko kokosowe, trochę curry, paprykę, chili, sól i pieprz do smaku.
  • Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy. Całość rozcieramy blenderem. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodajemy wody.
  • Przy podawaniu na spód talerza kładziemy starty żółty ser, następnie nalewamy gorącego kremu i posypujemy uprażonymi migdałami.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *