Kakao do picia to doskonały sposób na rozgrzanie się w chłodny, zimowy wieczór. Prezentujemy dziś przepis na zdrowe i smaczne kakao bez cukru – kakao bananowe. Przypadnie ono do gustu zarówno młodszym, jak i dorosłym. Kakao bananowe można przygotować na bazie mleka roślinnego bądź koziego lub krowiego w zależności od upodobań.
- Czas przygotowania dania: dziesięć minut
- Ilość porcji: dwie porcje
Składniki
jeden banan,
50 gram migdałów,
dwie łyżeczki gorzkiego kakao,
450 mililitrów mleka – owsianego, migdałowego, krowiego bądź koziego (w zależności od upodobań).
Sposób Przygotowania
- Przygotowanie kakao bananowego rozpoczynamy od zmielenia w młynku do kawy migdałów bądź w maszynce.
- Następnie podgrzewamy mleko.
- Składniki wrzucamy do wysokiego naczynia po czym miksujemy na krem, który będzie miał gładką konsystencję. Jeśli odczuwamy taką potrzebę, możemy dolać więcej mleka.
- Ubijamy spieniaczem do mleka, aby kakao było jeszcze smaczniejsze. Gotowe!