Dziś przedstawiamy rewelacyjny w swojej prostocie przepis na pieczony kalafior z kuminem. Potrawa nie zawiera ani trochę tłuszczu, a smaki są w niej wyważone.
Kalafior można przyrządzić na wiele sposobów! Jesteś ciekawa innych potraw z użyciem kalafiora? Krzyknij w komentarzu, że na dniach ma pojawić się więcej przepisów na blogu! A my z przyjemnością spełnimy Twoje życzenie.
Kalafior sam w sobie jest tak bogaty smakowo, że wystarczy nieco podkręcić jego smak przy użyciu odpowiednich przypraw i danie obiadowe gotowe!
Składniki
1 większy kalafior
1 łyżeczka mielonego kuminu
sól himalajska
1/2 łyżeczki papryczki słodkiej
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
pieprz
świeża pietruszka do posypania
Sposób Przygotowania
- Kalafiora opłucz i rozdziel na różyczki. W większej misce wymieszaj wszystkie przyprawy.
- Dodaj do niej kalafiora i obtocz go przyprawami.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Włóż kalafior do żaroodpornego naczynia i piecz przez 30 minut. Podając, posyp go świeżą pietruszką.
Smacznego!