Brokuł w sosie beszamelowym

Dieta bez laktozowa na początku może wydawać się trudna, bo przecież nie możesz jeść jogurtów, serków ani śmietany. Jednak te z pozoru niezastąpione produkty doczekały się już swoich godnych alternatyw.

W diecie bez laktozy warto skupić się na warzywach, szczególnie tych zielonych. Brokuł zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz potrzebny do prawidłowego rozwoju kości wapń. Warto jeść go przynajmniej raz na tydzień.

Składniki

  • 700g brokułu

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 50g przetopionego masła

  • 1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej sojowego)

  • gałka muszkatołowa

  • zielona pietruszka

  • sól himalajska

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Brokuły wymyć i ugotować na parze na półtwardo.
  • Przygotować sos: do rozpuszczonego masła dodać mąkę kukurydzianą i rozprowadzić zimnym mlekiem sojowym, zagotować, cały czas mieszając.
  • Dodać sól, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę pietruszki.
  • Jarzyny zalać sosem. Można zapiec je jeszcze przez 10 minut w piekarniku lub podawać bez pieczenia.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *