Dieta bez laktozowa na początku może wydawać się trudna, bo przecież nie możesz jeść jogurtów, serków ani śmietany. Jednak te z pozoru niezastąpione produkty doczekały się już swoich godnych alternatyw.
W diecie bez laktozy warto skupić się na warzywach, szczególnie tych zielonych. Brokuł zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz potrzebny do prawidłowego rozwoju kości wapń. Warto jeść go przynajmniej raz na tydzień.
Składniki
700g brokułu
2 łyżki mąki kukurydzianej
50g przetopionego masła
1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
gałka muszkatołowa
zielona pietruszka
sól himalajska
pieprz
Sposób Przygotowania
- Brokuły wymyć i ugotować na parze na półtwardo.
- Przygotować sos: do rozpuszczonego masła dodać mąkę kukurydzianą i rozprowadzić zimnym mlekiem sojowym, zagotować, cały czas mieszając.
- Dodać sól, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę pietruszki.
- Jarzyny zalać sosem. Można zapiec je jeszcze przez 10 minut w piekarniku lub podawać bez pieczenia.
Smacznego!