Kanapka z awokado i chudym twarożkiem

W diecie niskocholesterolowej warto spożywać jak najwięcej zdrowych tłuszczy. Do jednych z nich należy awokado. Skutecznie zwalcza wolne rodniki i eliminuje toksyny z organizmu.

Co więcej, zwiększa wchłanianie beta-karotenu oraz sprawia, że witamina A z postaci nieaktywnej przeobraża się w postać czynną. Innymi słowy, zaczyna się prawidłowo wchłaniać. Przyznać się, kto próbował już awokado?

Składniki

  • 1 awokado

  • 2 kromki chleba żytniego

  • 60 g chudego twarożku

  • 2 łyżki ziaren granatu

  • sok z połowy cytryny

  • 1 rzodkiewka

  • 1 mały ogórek

  • łyżeczka świeżego oregano

  • 4 łyżki oleju konopnego

Sposób Przygotowania

  • Awokado przekrój wzdłuż na pół, przekręć powstałe dwie części w przeciwnym kierunku. W pestkę wbij nóż i przekręć go, trzymając mocno awokado w drugiej dłoni. Awokado pozbawione pestki nakrój w kratkę delikatnie małym nożykiem.
  • Za pomocą łyżeczki oddziel kawałki awokado od skórki i przełóż do miseczki, następnie skrop owoc sokiem z cytryny.
  • W drugiej misce połącz twaróg oraz świeże oregano i dodaj 2 łyżki oleju konopnego, aby twaróg łatwiej rozsmarować na pieczywie.
  • Rzodkiewkę i ogórka pokrój na cienkie plasterki, a następnie na paseczki.
  • Kromki chleba posmaruj ziołowym twarogiem. Chleb posyp ziarenkami granatu oraz ogórkiem i rzodkiewką.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *