W diecie niskocholesterolowej warto spożywać jak najwięcej zdrowych tłuszczy. Do jednych z nich należy awokado. Skutecznie zwalcza wolne rodniki i eliminuje toksyny z organizmu.
Co więcej, zwiększa wchłanianie beta-karotenu oraz sprawia, że witamina A z postaci nieaktywnej przeobraża się w postać czynną. Innymi słowy, zaczyna się prawidłowo wchłaniać. Przyznać się, kto próbował już awokado?
Składniki
1 awokado
2 kromki chleba żytniego
60 g chudego twarożku
2 łyżki ziaren granatu
sok z połowy cytryny
1 rzodkiewka
1 mały ogórek
łyżeczka świeżego oregano
4 łyżki oleju konopnego
Sposób Przygotowania
- Awokado przekrój wzdłuż na pół, przekręć powstałe dwie części w przeciwnym kierunku. W pestkę wbij nóż i przekręć go, trzymając mocno awokado w drugiej dłoni. Awokado pozbawione pestki nakrój w kratkę delikatnie małym nożykiem.
- Za pomocą łyżeczki oddziel kawałki awokado od skórki i przełóż do miseczki, następnie skrop owoc sokiem z cytryny.
- W drugiej misce połącz twaróg oraz świeże oregano i dodaj 2 łyżki oleju konopnego, aby twaróg łatwiej rozsmarować na pieczywie.
- Rzodkiewkę i ogórka pokrój na cienkie plasterki, a następnie na paseczki.
- Kromki chleba posmaruj ziołowym twarogiem. Chleb posyp ziarenkami granatu oraz ogórkiem i rzodkiewką.
Smacznego!