Masz ochotę na coś wytrawnego? Lubisz smak kapusty? Na poście dr Dąbrowskiej możesz jeść spokojnie kapuśniaczek.
Kapuśniak od lat towarzyszył gospodyniom przy kuchennym blacie. Przygotowywały go nasze babcie. Szczególnie w rejonie górskim. One wiedziały, co jest dobre.
Jednak tradycyjny kapuśniak gotowany jest na wywarze mięsnym. Jako że na poście jest on niedozwolony, zamiast niego użyjemy w tym przepisie wywaru roślinnego.
Dlaczego warto jeść kapuśniak? Zawiera on mnóstwo witamin: A, C, E, K i z grupy B, a także minerały: cynk, potas, mangan i żelazo.
Składniki
260 g kiszonej kapusty
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
sproszkowana ostra papryczka
liść laurowy
ziele angielskie
Sposób Przygotowania
- Posiekaj dokładnie kapustę i cebulę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Zalej wszystko bulionem warzywnym.
- Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i ostrą papryczkę.
- Gotuj przez około 40 minut.
Smacznego!