Kasza jaglana posiada tak wiele właściwości odżywczych, że nie sposób wszystkich wymienić. Częste spożywanie kaszy jaglanej wpłynie na wzmocnienie paznokci, dzięki dużej zawartości krzemu oraz prawidłową przemianę materii.
Co więcej, zawiera ona witaminy z grupy B, witaminę E (młodości) oraz lecytynę.
W dodatku kasza jaglana sama w sobie jest bezglutenowa, dlatego osoby z nietolerancją mogą ją jeść bez ograniczeń (oczywiście w zdroworozsądkowych ilościach).
Składniki
80g kaszy jaglanej (najlepiej ekologicznej)
20g masło orzechowego
50 g orzechów włoskich
płatki migdałów
cynamon
10 g karobu
2 średnie banany
łyżeczka miodu
100 ml mleka roślinnego (ryżowe, migdałowe lub kokosowe)
Sposób Przygotowania
- Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Do jeszcze ciepłej kaszy dodajemy dużą łyżkę masła orzechowego, orzechy włoskie, cynamon i plasterki banana.
- Osobno blendujemy mleko roślinne (ryżowe, migdałowe lub kokosowe) z bananem, miodem i karobem.
- Kaszę jaglaną zalewamy smoothie.
- Dekorujemy jaglankę ulubionymi owocami, orzechami i pestkami.
Smacznego!