Kasza jaglana z bananami

Kasza jaglana posiada tak wiele właściwości odżywczych, że nie sposób wszystkich wymienić. Częste spożywanie kaszy jaglanej wpłynie na wzmocnienie paznokci, dzięki dużej zawartości krzemu oraz prawidłową przemianę materii.

Co więcej, zawiera ona witaminy z grupy B, witaminę E (młodości) oraz lecytynę.

W dodatku kasza jaglana sama w sobie jest bezglutenowa, dlatego osoby z nietolerancją mogą ją jeść bez ograniczeń (oczywiście w zdroworozsądkowych ilościach).

Składniki

  • 80g kaszy jaglanej (najlepiej ekologicznej)

  • 20g masło orzechowego

  • 50 g orzechów włoskich

  • płatki migdałów

  • cynamon

  • 10 g karobu

  • 2 średnie banany

  • łyżeczka miodu

  • 100 ml mleka roślinnego (ryżowe, migdałowe lub kokosowe)

Sposób Przygotowania

  • Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Do jeszcze ciepłej kaszy dodajemy dużą łyżkę masła orzechowego, orzechy włoskie, cynamon i plasterki banana.
  • Osobno blendujemy mleko roślinne (ryżowe, migdałowe lub kokosowe) z bananem, miodem i karobem.
  • Kaszę jaglaną zalewamy smoothie.
  • Dekorujemy jaglankę ulubionymi owocami, orzechami i pestkami.

Smacznego!

Comments are closed.