Powoli noce stają się coraz dłuższe. Za oknem zamiast przygrzewać lekko słońce, czuć coraz chłodniejsze podmuchy wiatru. W takim przejściowym okresie warto postawić na ciepłe śniadania. Idealną propozycją jest jaglanka z dodatkiem prażonych nasion i świeżym ogórkiem.
Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B oraz minerałów. Jaglankę można zabrać ze sobą do szkoły, na uczelnię lub do pracy.
Składniki
80 g błyskawicznych płatków jaglanych
20 g ziaren słonecznika
20 g orzechów włoskich
20 g ziaren sezamu
1 mały, świeży ogórek
sok z 1/2 cytryny
Sposób Przygotowania
- Ugotuj płatki jaglane zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Praż na wolnym ogniu na patelni sezam i słonecznik.
- Przekrój ogórek wzdłuż na 4 części, a następnie na grube kostki.
- Gorącą jaglankę wyłóż do miseczki. Dodaj do niej uprażony sezam, słonecznik, orzechy włoskie i ogórek.
Pochwal się w komentarzu Twoim sposobem na niskocholesterolową jaglankę! Smacznego!