Kasza jaglana z ogórkiem i nasionami

Powoli noce stają się coraz dłuższe. Za oknem zamiast przygrzewać lekko słońce, czuć coraz chłodniejsze podmuchy wiatru. W takim przejściowym okresie warto postawić na ciepłe śniadania. Idealną propozycją jest jaglanka z dodatkiem prażonych nasion i świeżym ogórkiem.

Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B oraz minerałów. Jaglankę można zabrać ze sobą do szkoły, na uczelnię lub do pracy.

Składniki

  • 80 g błyskawicznych płatków jaglanych

  • 20 g ziaren słonecznika

  • 20 g orzechów włoskich

  • 20 g ziaren sezamu

  • 1 mały, świeży ogórek

  • sok z 1/2 cytryny

Sposób Przygotowania

  • Ugotuj płatki jaglane zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Praż na wolnym ogniu na patelni sezam i słonecznik.
  • Przekrój ogórek wzdłuż na 4 części, a następnie na grube kostki.
  • Gorącą jaglankę wyłóż do miseczki. Dodaj do niej uprażony sezam, słonecznik, orzechy włoskie i ogórek.

Pochwal się w komentarzu Twoim sposobem na niskocholesterolową jaglankę! Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *