Keto-lazania bez makaronu

To danie, które można spokojnie zjeść podczas stosowania diety ketogenicznej. Zamiast tradycyjnego makaronu potrawa zawiera dynię, która posiada właściwości odkwaszające. Zapiekana z wołowymi mięsem mielonym, przepysznym serem ricotta oraz wyrazistym cheddarem jest nie tylko przepyszna, ale także bardzo łatwa w przygotowaniu. Dzięki dyni, dużej ilości przypraw oraz czosnku idealnie nadaje się na obiad w czasie jesieni i zimy, ponieważ jest daniem rozgrzewającym organizm. Ponadto wpisuje się w charakter diety ketogennej, ponieważ przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Szczególnie polecana jest tym, którzy borykają się z cukrzycą oraz insulinoopornością.

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego z wołowiny

  • 75 g sera ricotta

  • 50 g sera cheddar

  • pół kilograma dyni

  • puszka krojonych pomidorów

  • 1 biała cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka oregano

  • garść świeżo posiekanej bazylii

  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego

  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób Przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (termoobieg lub góra i dół). Naczynie żaroodporne dokładnie wysmaruj tłuszczem.
  • Równolegle na patelni rozpuść olej kokosowy.
  • Obierz i umyj cebulę, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Dodaj do mięsa wołowego i wrzuć na patelnię. Smaż około 10 minut.
  • Następnie użyj przypraw: oregano, bazylii, soli, pieprzu oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Całość wymieszaj. Dodaj pomidory.
  • Dynię umyj i pokrój w cienkie talarki, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na dynię wyłóż mięso, a następnie ser ricotta. Całość przykryj raz jeszcze dynią. Górę posyp serem cheddar. Wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę. Smacznego!

Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *