To danie, które można spokojnie zjeść podczas stosowania diety ketogenicznej. Zamiast tradycyjnego makaronu potrawa zawiera dynię, która posiada właściwości odkwaszające. Zapiekana z wołowymi mięsem mielonym, przepysznym serem ricotta oraz wyrazistym cheddarem jest nie tylko przepyszna, ale także bardzo łatwa w przygotowaniu. Dzięki dyni, dużej ilości przypraw oraz czosnku idealnie nadaje się na obiad w czasie jesieni i zimy, ponieważ jest daniem rozgrzewającym organizm. Ponadto wpisuje się w charakter diety ketogennej, ponieważ przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Szczególnie polecana jest tym, którzy borykają się z cukrzycą oraz insulinoopornością.
Składniki
300 g mięsa mielonego z wołowiny
75 g sera ricotta
50 g sera cheddar
pół kilograma dyni
puszka krojonych pomidorów
1 biała cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
garść świeżo posiekanej bazylii
1 łyżka stołowa oleju kokosowego
sól i świeżo mielony pieprz
Sposób Przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (termoobieg lub góra i dół). Naczynie żaroodporne dokładnie wysmaruj tłuszczem.
- Równolegle na patelni rozpuść olej kokosowy.
- Obierz i umyj cebulę, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Dodaj do mięsa wołowego i wrzuć na patelnię. Smaż około 10 minut.
- Następnie użyj przypraw: oregano, bazylii, soli, pieprzu oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Całość wymieszaj. Dodaj pomidory.
- Dynię umyj i pokrój w cienkie talarki, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na dynię wyłóż mięso, a następnie ser ricotta. Całość przykryj raz jeszcze dynią. Górę posyp serem cheddar. Wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę. Smacznego!