Keto pizza

Jeśli tęsknisz za smakiem wieczornych filmów w towarzystwie ciągnącego sera i chrupiącego spodu, mamy na to remedium. Poznaj przepis na keto pizzę, która obfituje w tłuszcz.
Podstawowa wersja pizzy nie jest zalecana dla osób na diecie ketogenicznej, jednak jej udoskonalona w tłuszcz wersja może być bez wyrzutów sumienia spożywana nawet po godzinie 18:00.
Na wierzch pizzy możesz dodać swoje ulubione warzywa, jednak nie przesadź z węglowodanami.

Składniki

  • 250 g kurek

  • 200 g mozzarella + 100 g do posypania

  • 60 g parmezan

  • 1 jajko

  • 500 g mielonego z kurczaka

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka oregano + 1 łyżeczka do posypania

  • 1 łyżka masła

  • 1 mała cebula

  • 200 ml sosu do pizzy

  • 50 g szynki (lub salami)

Sposób Przygotowania

  • Nastawić piekarnik na 200ºC.
  • W misce wymieszać mielone z kurczaka, mozzarella, parmezan, jajko, sól, oregano i pieprz.
  • Formę z piekarnika pokryć papierem do pieczenia. Rozprowadzić farsz, im cieńszy spód tym lepiej. Wstawić spód do pizzy do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
  • Kurki oczyścić i usmażyć na maśle. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Ułożyć kurki, cebulę i szynkę na spodzie i posypać mozzarellą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 – 8 minut. Upieczoną pizzę posypać oregano.

Smacznego!

Comments are closed.