Jeśli tęsknisz za smakiem wieczornych filmów w towarzystwie ciągnącego sera i chrupiącego spodu, mamy na to remedium. Poznaj przepis na keto pizzę, która obfituje w tłuszcz.
Podstawowa wersja pizzy nie jest zalecana dla osób na diecie ketogenicznej, jednak jej udoskonalona w tłuszcz wersja może być bez wyrzutów sumienia spożywana nawet po godzinie 18:00.
Na wierzch pizzy możesz dodać swoje ulubione warzywa, jednak nie przesadź z węglowodanami.
Składniki
250 g kurek
200 g mozzarella + 100 g do posypania
60 g parmezan
1 jajko
500 g mielonego z kurczaka
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano + 1 łyżeczka do posypania
1 łyżka masła
1 mała cebula
200 ml sosu do pizzy
50 g szynki (lub salami)
Sposób Przygotowania
- Nastawić piekarnik na 200ºC.
- W misce wymieszać mielone z kurczaka, mozzarella, parmezan, jajko, sól, oregano i pieprz.
- Formę z piekarnika pokryć papierem do pieczenia. Rozprowadzić farsz, im cieńszy spód tym lepiej. Wstawić spód do pizzy do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
- Kurki oczyścić i usmażyć na maśle. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Ułożyć kurki, cebulę i szynkę na spodzie i posypać mozzarellą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 – 8 minut. Upieczoną pizzę posypać oregano.
Smacznego!