Kluski z kaszy gryczanej są dobrym zamiennikiem tradycyjnych pszennych. Zawierają więcej błonnika oraz świetnie komponują się z wytrawnymi potrawami. Możesz dodawać je do obiadu zamiast ziemniaków lub jako dodatek do zupy, sosu czy kremu warzywnego.
Składniki
4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (ilość po ugotowaniu)
200 g wędzonego tofu (może być też twaróg wędzony lub zwykły)
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2-3 cebule
4 łyżki oleju
szczypta soli
Sposób Przygotowania
- Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto, na patelni.
- Gotuję kaszę gryczaną. Na gorąco odmierzam 4 szklanki ugotowanej kaszy, wkładam do malaksera, dodaję usmażoną cebulę, kilka szczypt soli i pokruszone tofu. Rozdrabniam na cito.
- Gorącą masę przekładam do miski, studzę do takiej temperatury, żebym mogła mieszać ręką w rękawiczce jednorazowej. Dodaję skrobię i wyrabiam ciasto, powstanie zgrabna i dość zwarta kula.
- Dzielę ją na 4 części, kształtuję wałki na stolnicy wysypanej mąką. Kroję nożem pod tak, aby powstały kluski.
- Zagotowuję w garnku wodę, wlewam kilka łyżek oleju. Solę i wkładam 4 porcje klusek. Wyławiam po 2 minutach po wypłynięciu.
Smacznego!