Przepisy na dania bez glutenu z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Nie mają racji ci, którzy uważają, że tego typu dania są suche i mało smaczne. W niniejszym artykule prezentujemy przepis, który obala tę tezę. Przepyszne knedle z owocami na pewno zasmakują wszystkim łasuchom! Do przygotowania tego dania warto zaangażować dzieci – będzie to doskonała zabawa.
- Czas przygotowania dania: pół godziny
- Ilość porcji: kilkanaście knedli bezglutenowych
Składniki
¾ kilograma ziemniaków,
pół szklanki mąki kukurydzianej,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
pół szklanki mąki ryżowej,
jedno jajo kurze,
około 300 gram śliwek – najlepiej świeżych, ale mogą też być mrożone,
twarożek bądź śmietana do podania – opcjonalnie,
cukier do posypania – opcjonalnie.
Sposób Przygotowania
- Na początek gotujemy ziemniaki. Studzimy je, a następnie rozgniatamy i mielimy w maszynce.
- Mieszamy z resztą składników.
- Ciasto dzielimy na części. Formułujemy wałek i kroimy na mniejsze kawałki – najlepiej, gdy będą one miały rozmiar orzecha włoskiego.
- Rozpłaszczamy, kładziemy śliwki, odrobinę cukru i zlepiamy.
- Przygotowane w ten sposób knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i zlepiamy. Gotujemy przez 5 minut od kolejnego zagotowania.