Knedle bezglutenowe

Przepisy na dania bez glutenu z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Nie mają racji ci, którzy uważają, że tego typu dania są suche i mało smaczne. W niniejszym artykule prezentujemy przepis, który obala tę tezę. Przepyszne knedle z owocami na pewno zasmakują wszystkim łasuchom! Do przygotowania tego dania warto zaangażować dzieci – będzie to doskonała zabawa. 

  • Czas przygotowania dania: pół godziny
  • Ilość porcji: kilkanaście knedli bezglutenowych

Składniki

  • ¾ kilograma ziemniaków,

  • pół szklanki mąki kukurydzianej,

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,

  • pół szklanki mąki ryżowej,

  • jedno jajo kurze,

  • około 300 gram śliwek – najlepiej świeżych, ale mogą też być mrożone,

  • twarożek bądź śmietana do podania – opcjonalnie,

  • cukier do posypania – opcjonalnie.

Sposób Przygotowania

  • Na początek gotujemy ziemniaki. Studzimy je, a następnie rozgniatamy i mielimy w maszynce.
  • Mieszamy z resztą składników.
  • Ciasto dzielimy na części. Formułujemy wałek i kroimy na mniejsze kawałki – najlepiej, gdy będą one miały rozmiar orzecha włoskiego.
  • Rozpłaszczamy, kładziemy śliwki, odrobinę cukru i zlepiamy.
  • Przygotowane w ten sposób knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i zlepiamy. Gotujemy przez 5 minut od kolejnego zagotowania.

Leave a Comment

Your email address will not be published.