Kokosanki

Goście mają być u Ciebie za niecałą godzinę, a Ty nie masz nic słodkiego w lodówce? Wystarczy, że masz kokos i masz problem z głowy!

Kokosanki są szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Możesz również zrobić je z wyciśniętych podczas robienia mleka kokosowego wiórek. Nie wiesz jak zrobić domowe mleko kokosowe? Daj znać w komentarzu, a na dniach pojawi się przepis na stronie!

Składniki

  • Masa kokosowa
  • 1/2 kostki masła klarowanego (Z)

  • 1 1/4 szklanka wiórek kokosowych (Z)

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego (Z)

  • 2 żółtka (Z)

  • Piana z białek
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego (Z)

  • 2 białka (Z)

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (Z)

  • szczypta imbiru (M)

  • szczypta soli himalajskiej (W)

  • 3 łyżeczki soku z limonki (D)

Sposób Przygotowania

  • Zagotować wodę w dużym rondlu, wstawić do niego mniejszy garnek z masłem i cukrem, rozpuścić masło i cukier, zestawić z ognia, dodać żółtka, wiórki i wymieszać.
  • Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, imbir, sól, sok z limonki.
  • Dodać pianę z białek do masy z wiórków, wymieszać, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *