Goście mają być u Ciebie za niecałą godzinę, a Ty nie masz nic słodkiego w lodówce? Wystarczy, że masz kokos i masz problem z głowy!
Kokosanki są szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Możesz również zrobić je z wyciśniętych podczas robienia mleka kokosowego wiórek. Nie wiesz jak zrobić domowe mleko kokosowe? Daj znać w komentarzu, a na dniach pojawi się przepis na stronie!
Składniki
- Masa kokosowa
1/2 kostki masła klarowanego (Z)
1 1/4 szklanka wiórek kokosowych (Z)
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego (Z)
2 żółtka (Z)
- Piana z białek
1/3 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego (Z)
2 białka (Z)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (Z)
szczypta imbiru (M)
szczypta soli himalajskiej (W)
3 łyżeczki soku z limonki (D)
Sposób Przygotowania
- Zagotować wodę w dużym rondlu, wstawić do niego mniejszy garnek z masłem i cukrem, rozpuścić masło i cukier, zestawić z ognia, dodać żółtka, wiórki i wymieszać.
- Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, imbir, sól, sok z limonki.
- Dodać pianę z białek do masy z wiórków, wymieszać, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!