Kokosowe ciasto z nadzieniem daktylowym

Kto nie lubi kruchych ciast? Jednak często na pozór niewinne i aromatyczne słodkości zawierają w sobie mnóstwo cukru i innych niezdrowych składników np. margarynę.

Co powiesz jednak na ciasto kokosowe, po którym nie będziesz mieć ani wyrzutów sumienia, ani musieć wykonywać kolejnej rundki ćwiczeń z Chodakowską? Takie właśnie jest ciasto kokosowe z kremem daktylowym – pyszne, zdrowe i aksamitne.

Możesz przygotować je na większą imprezę lub podać na niedzielny deser. W obu przypadkach sprawdzi się rewelacyjnie.

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • 2 szklanki wrzątku (O)

  • 1 1/4 szklanki wiórków kokosowych (Z)

  • 26 daktyli (Z)

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (Z)

  • 1/2 kostki masła klarowanego (Z)

  • 3/4 szklanki mąki migdałowej (Z)

  • 1/4 szklanki mąki słonecznikowej (Z)

  • 6 żółtek (Z)

  • szczypta kardamonu (M)

  • szczypta soli morskiej (W)

  • 1 garść suszonej żurawiny (D)

  • 1 garść orzechów włoskich (O)

  • piana z białek (Z)

  • szczypta kardamonu (M)

  • szczypta soli (W)

  • Krem daktylowy
  • 1 szklanka wrzątku (O)

  • 23 daktyle (Z)

  • 1/2 kostki masła klarowanego (Z)

  • 3-4 łyżeczki nalewki z orzechów (M)

  • 1 łyżeczka zimnej wody (W)

  • 5 łyżeczek soku z limonki (D)

Sposób Przygotowania

  • Do wrzątku wrzucić daktyle (można wcześniej rozgotować w szklance wrzątku na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania wody – około godziny), gotować przez 10 minut, następnie wsypać wiórki kokosowe, dodać masło, wymieszać, odstawić na noc.
  • Dodać mąkę kukurydzianą, mąkę migdałową i mąkę ze słonecznika, żółtka, kardamon i sól, zmiksować na pulchną masę blenderem (około 15-20 minut).
  • Następnie dodać żurawinę i pokruszone orzechy, wymieszać delikatnie z pianą z białek ubitą z dodatkiem kardamonu i soli.
  • Wyłożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi, piec w temperaturze 180°C około 1,5 godziny.
  • Ciasto piekę pod przykryciem włączając jedynie dół piekarnika, pod koniec pieczenia zdejmuję przykrywkę i włączam górę piekarnika.
  • W między czasie przygotować krem z daktyli: do wrzątku wrzucić daktyle, gotować na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania wody (około godziny), dodać masło nalewkę, zimną wodę, sok z limonki, ostudzić, zmiksować blenderem.
  • Tak przygotowanym kremem posmarować ostudzone ciasto.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *