Kto nie lubi kruchych ciast? Jednak często na pozór niewinne i aromatyczne słodkości zawierają w sobie mnóstwo cukru i innych niezdrowych składników np. margarynę.
Co powiesz jednak na ciasto kokosowe, po którym nie będziesz mieć ani wyrzutów sumienia, ani musieć wykonywać kolejnej rundki ćwiczeń z Chodakowską? Takie właśnie jest ciasto kokosowe z kremem daktylowym – pyszne, zdrowe i aksamitne.
Możesz przygotować je na większą imprezę lub podać na niedzielny deser. W obu przypadkach sprawdzi się rewelacyjnie.
Składniki
- Składniki na ciasto
2 szklanki wrzątku (O)
1 1/4 szklanki wiórków kokosowych (Z)
26 daktyli (Z)
1 szklanka mąki kukurydzianej (Z)
1/2 kostki masła klarowanego (Z)
3/4 szklanki mąki migdałowej (Z)
1/4 szklanki mąki słonecznikowej (Z)
6 żółtek (Z)
szczypta kardamonu (M)
szczypta soli morskiej (W)
1 garść suszonej żurawiny (D)
1 garść orzechów włoskich (O)
piana z białek (Z)
szczypta kardamonu (M)
szczypta soli (W)
- Krem daktylowy
1 szklanka wrzątku (O)
23 daktyle (Z)
1/2 kostki masła klarowanego (Z)
3-4 łyżeczki nalewki z orzechów (M)
1 łyżeczka zimnej wody (W)
5 łyżeczek soku z limonki (D)
Sposób Przygotowania
- Do wrzątku wrzucić daktyle (można wcześniej rozgotować w szklance wrzątku na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania wody – około godziny), gotować przez 10 minut, następnie wsypać wiórki kokosowe, dodać masło, wymieszać, odstawić na noc.
- Dodać mąkę kukurydzianą, mąkę migdałową i mąkę ze słonecznika, żółtka, kardamon i sól, zmiksować na pulchną masę blenderem (około 15-20 minut).
- Następnie dodać żurawinę i pokruszone orzechy, wymieszać delikatnie z pianą z białek ubitą z dodatkiem kardamonu i soli.
- Wyłożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi, piec w temperaturze 180°C około 1,5 godziny.
- Ciasto piekę pod przykryciem włączając jedynie dół piekarnika, pod koniec pieczenia zdejmuję przykrywkę i włączam górę piekarnika.
- W między czasie przygotować krem z daktyli: do wrzątku wrzucić daktyle, gotować na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania wody (około godziny), dodać masło nalewkę, zimną wodę, sok z limonki, ostudzić, zmiksować blenderem.
- Tak przygotowanym kremem posmarować ostudzone ciasto.
Smacznego!