Koktajl Jaglany

Potrawy dla cukrzyków wcale nie muszą być niedobre. Prezentujemy przepis na koktajl jaglany, który podbije serca wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe i zbilansowane posiłki, a jednocześnie nie chcą rezygnować ze słodkich deserów. Jaglanka staje się coraz popularniejsza ze względu na szereg wartości odżywczych. Zalicza się ją do grona najzdrowszych produktów zbożowych. Zawiera fosfor, cynk, żelazo, magnez, miedź oraz witaminę B1 oraz B2. Zrób koktajl jaglany bez cukru dla diabetyków i oczaruj swoich bliskich i przyjaciół! 

  • Czas przygotowania dania: piętnaście minut
  • Ilość porcji: jeden litr koktajlu – 4 szklanki

Składniki

  • 50 gram kaszy jaglanej i 120 mililitrów wody do gotowania

  • 700 mililitrów mleka roślinnego – polecamy migdałowe

  • jeden banan

  • łyżka gorzkiego kakao

  • cztery daktyle

  • kokos do dekoracji

Sposób Przygotowania

  • Prażymy kaszę na patelni, a następnie gotujemy ją do uzyskania miękkości.
  • Później przekładamy ją do miski i zalewamy mlekiem roślinnym.
  • Dodajemy banana, daktyle oraz kakao. Miksujemy cały koktajl.
  • Jeśli zajdzie taka potrzeba, można dodać więcej mleka.
  • Koktajl można udekorować kawałkiem kokosa. Gotowe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *