Modrej kapusty nie może zabrać podczas tradycyjnego, niedzielnego obiadu. Jednak jeśli znudziła Ci się jej standardowa wersja to mamy dla Ciebie szaloną a zarazem nietuzinkową smaczną propozycję – modra kapusta po koreańsku. Co sprawia, że smakuje niepowtarzalnie? Otóż cały sekret tkwi w papryce gochugaru, która nadaje potrawie wyjątkowego smaku.
Ingredients
- 500 g czerwonej kapusty
- 1/2 kwaśnego jabłka
- olej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonego wina lub soku jabłkowego
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3/4 łyżki papryki gochugaru
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub innego słodzika
- spora szczypta soli himalajskiej
- 1 pęczek szczypioru
- pół pęczka pietruszki
- do podania: posiekany szczypiorek oraz sezam
Directions
- Kapustę cienko posiekać, jabłko zetrzeć na tarce. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać rozdrobnione warzywa i smażyć przez 3 – 6 minut co jakiś czas mieszając.
- W miedzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do smażących się warzyw, smażyć mieszając ostatnie 2 minuty.
- Dodać wszystkie pozostałe składniki i dusić bez przykrycia przez około 4 – 6 minut, czyli do czasu, aż cały płyn odparuje. Jeśli po tym czasie kapusta jest wciąż zbyt twarda, dolać trochę wody i dusić dłużej.
- Na sam koniec posiekać szczypior, zostawić kilka łyżek, a całą resztę wsypać do kapusty i intensywnie zamieszać. Posypać resztą szczypioru, pietruszki oraz ziarnami sezamu. Podawać na obiad z ryżem, makaronem ryżowym lub z kaszą gryczaną.
Skusisz się? Smacznego!