Koreańska modra kapusta

Modrej kapusty nie może zabrać podczas tradycyjnego, niedzielnego obiadu. Jednak jeśli znudziła Ci się jej standardowa wersja to mamy dla Ciebie szaloną a zarazem nietuzinkową smaczną propozycję – modra kapusta po koreańsku. Co sprawia, że smakuje niepowtarzalnie? Otóż cały sekret tkwi w papryce gochugaru, która nadaje potrawie wyjątkowego smaku.

Ingredients

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 1/2 kwaśnego jabłka
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina lub soku jabłkowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3/4 łyżki papryki gochugaru
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub innego słodzika
  • spora szczypta soli himalajskiej
  • 1 pęczek szczypioru
  • pół pęczka pietruszki
  • do podania: posiekany szczypiorek oraz sezam

Directions

  1. Kapustę cienko posiekać, jabłko zetrzeć na tarce. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać rozdrobnione warzywa i smażyć przez 3 – 6 minut co jakiś czas mieszając.
  2. W miedzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do smażących się warzyw, smażyć mieszając ostatnie 2 minuty.
  3. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dusić bez przykrycia przez około 4 – 6 minut, czyli do czasu, aż cały płyn odparuje. Jeśli po tym czasie kapusta jest wciąż zbyt twarda, dolać trochę wody i dusić dłużej.
  4. Na sam koniec posiekać szczypior, zostawić kilka łyżek, a całą resztę wsypać do kapusty i intensywnie zamieszać. Posypać resztą szczypioru, pietruszki oraz ziarnami sezamu. Podawać na obiad z ryżem, makaronem ryżowym lub z kaszą gryczaną.

Skusisz się? Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *