Kotlety ziemniaczane z twarożkiem

Ziemniaki w naturalnej formie są delikatne i świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie obiadu. Jednak czasem ich standardowa wersja może znudzić się, dlatego na ratunek przybywają kotlety ziemniaczane z twarożkiem. Nasycają na długo i są dość proste w przygotowaniu.

Ingredients

  • 450 g ziemniaków
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • olej roślinny do smażenia
  • sól himalajska
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki chili
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki ciecierzycowej
  • 2 łyżki wody
  • 200 g twarożku
  • 4 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ½ łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki posiekanego świeżego chili

Directions

  1. Zagotować osoloną wodę w małym i średnim garnku. Ziemniaki dokładnie wyszorować i dodać do średniego garnka, gotować do miękkości. Groszek dodać do małego garnka i gotować 5 minut po czym błyskawicznie odcedzić i przelać zimną wodą z kranu – dzięki temu zachowa smak i kolor.
  2. W międzyczasie przygotować sos – wszystkie składniki zblendować przy pomocy blendera i odstawić do lodówki.
  3. Rozgrzać małą suchą patelnię i wsypać na nią gorczycę oraz kumin. Prażyć przez 30 sekund i błyskawicznie zdjąć z ognia, przesypać na talerzyk. Mąkę z ciecierzycy połączyć z wodą w niedużej szklance i odstawić.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedzić i delikatnie ostudzić. Obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski i przy pomocy praski do ziemniaków rozgnieść na puree. Dodać uprażone przyprawy, mąkę z ciecierzycy wraz z wodą, groszek oraz pozostałe przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie rękami, wyrobić na zwartą masę  i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Formować nieduże kotleciki i smażyć na patelni z każdej strony po 3 – 4 minuty. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać z kokosowym sosem.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *