Ziemniaki w naturalnej formie są delikatne i świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie obiadu. Jednak czasem ich standardowa wersja może znudzić się, dlatego na ratunek przybywają kotlety ziemniaczane z twarożkiem. Nasycają na długo i są dość proste w przygotowaniu.
Ingredients
- 450 g ziemniaków
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- olej roślinny do smażenia
- sól himalajska
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki chili
- pieprz
- 2 łyżki mąki ciecierzycowej
- 2 łyżki wody
- 200 g twarożku
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka soku z limonki
- ½ łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- ½ łyżeczki posiekanego świeżego chili
Directions
- Zagotować osoloną wodę w małym i średnim garnku. Ziemniaki dokładnie wyszorować i dodać do średniego garnka, gotować do miękkości. Groszek dodać do małego garnka i gotować 5 minut po czym błyskawicznie odcedzić i przelać zimną wodą z kranu – dzięki temu zachowa smak i kolor.
- W międzyczasie przygotować sos – wszystkie składniki zblendować przy pomocy blendera i odstawić do lodówki.
- Rozgrzać małą suchą patelnię i wsypać na nią gorczycę oraz kumin. Prażyć przez 30 sekund i błyskawicznie zdjąć z ognia, przesypać na talerzyk. Mąkę z ciecierzycy połączyć z wodą w niedużej szklance i odstawić.
- Ugotowane ziemniaki odcedzić i delikatnie ostudzić. Obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski i przy pomocy praski do ziemniaków rozgnieść na puree. Dodać uprażone przyprawy, mąkę z ciecierzycy wraz z wodą, groszek oraz pozostałe przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie rękami, wyrobić na zwartą masę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Formować nieduże kotleciki i smażyć na patelni z każdej strony po 3 – 4 minuty. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać z kokosowym sosem.
Smacznego!