Krem marchwiowy z sezamem to idealna propozycja na ciepły jesienny obiad lub śniadanie. Rozgrzewa oraz dodaje sporo energii!
Co więcej, nie zawiera laktozy, ani glutenu, dlatego może być spokojnie jedzona przez osoby z nadwrażliwością na te alergeny.
Marchewkę warto docenić nie tylko za słodki smak. To warzywo, najlepiej jeśli pochodzi z upraw ekologicznych lub własnego ogródka, zawiera liczne substancje prozdrowotne. Marchewka jest skarbnicą beta-karotenu, wapnia, a także witaminy C i kwasu foliowego.
Składniki
- Krem marchiowy
2 litry wrzątku (O)
1/3 szklanki prażonego sezamu (O)
1 łyżeczka masła klarowanego (Z)
4 marchewki (Z)
2/3 szklanki kaszy jaglanej (Z)
11 daktyli (najlepiej świeżych) (Z)
2 cm plasterków imbiru (M)
szczypta mielonego kardamonu (M)
szczypta soli himalajskiej (W)
sok z 1/2 limonki (D)
- Dodatki
1 garść suszonej żurawiny (D)
1 garść wędzonych śliwek (O)
1 garść rodzynek (Z)
Sposób Przygotowania
- Zagotuj wodę. W międzyczasie delikatnie upraż sezam na suchej patelni, następnie wrzuć go do wrzątku.
- Dodaj masło, obraną marchew, daktyle, kaszę jaglaną, imbir, kardamon, sól i sok z limonki.
- Gotuj przez około godzinę. Po tym czasie zmiksuj, dodaj żurawinę, śliwki i rodzynki. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!