Krem marchwiowy z sezamem

Krem marchwiowy z sezamem to idealna propozycja na ciepły jesienny obiad lub śniadanie. Rozgrzewa oraz dodaje sporo energii!

Co więcej, nie zawiera laktozy, ani glutenu, dlatego może być spokojnie jedzona przez osoby z nadwrażliwością na te alergeny.

Marchewkę warto docenić nie tylko za słodki smak. To warzywo, najlepiej jeśli pochodzi z upraw ekologicznych lub własnego ogródka, zawiera liczne substancje prozdrowotne. Marchewka jest skarbnicą beta-karotenu, wapnia, a także witaminy C i kwasu foliowego.

Składniki

  • Krem marchiowy
  • 2 litry wrzątku (O)

  • 1/3 szklanki prażonego sezamu (O)

  • 1 łyżeczka masła klarowanego (Z)

  • 4 marchewki (Z)

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej (Z)

  • 11 daktyli (najlepiej świeżych) (Z)

  • 2 cm plasterków imbiru (M)

  • szczypta mielonego kardamonu (M)

  • szczypta soli himalajskiej (W)

  • sok z 1/2 limonki (D)

  • Dodatki
  • 1 garść suszonej żurawiny (D)

  • 1 garść wędzonych śliwek (O)

  • 1 garść rodzynek (Z)

Sposób Przygotowania

  • Zagotuj wodę. W międzyczasie delikatnie upraż sezam na suchej patelni, następnie wrzuć go do wrzątku. 
  • Dodaj masło, obraną marchew, daktyle, kaszę jaglaną, imbir, kardamon, sól i sok z limonki.
  • Gotuj przez około godzinę. Po tym czasie zmiksuj, dodaj żurawinę, śliwki i rodzynki. Dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *