Zdrowie zaczyna się w jelitach, dlatego warto wspierać florę bakteryjną odpowiednią dzienną podażą błonnika. Krem z kalafiora i papryki to danie idealne na zdrowy obiad dla całej rodziny.
Zupy na diecie niskowęglowodanowej są świetnymi propozycjami na posiłki, gdyż zaspokajają na długo głód i można zabrać je ze sobą niemal wszędzie – do pracy, szkoły lub na wyjazd za miasto.
Składniki
1 (400g) mały kalafior
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 łyżka świeżego tymianku
1,2 l bulionu z kury
100 ml oliwy z oliwek
100 g boczku
4 (350g) białe papryki
10 liści świeżej bazylii
sól i czarny pieprz do smaku
Sposób Przygotowania
- Nastawić piekarnik na 200ºC.
- Kalafior podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w ósemki, czosnek obrać i przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu, skropić łyżką oliwy, posolić i piec przez 25 minut.
- Podwyższyć temperaturę do 250ºC wstawić naczynie z całymi paprykami. Piec przez 50 minut. Odwrócić po połowie czasu.
- Upieczone papryki przykryć szczelnie folią. Po 10 minutach oczyścić papryki ze skórki i pokroić na kawałki.
- Zmiksować warzywa z bulionem. Następnie przelać zupę do garnka. Dodać oliwę, przyprawy i drobno pokrojone zioła. Przyprawić solą i pieprzem.
- Zagotować zupę.
- Na patelni usmażyć boczek i jeść z zupą.
Smacznego!