Krem z kalafiorem i białą papryką

Zdrowie zaczyna się w jelitach, dlatego warto wspierać florę bakteryjną odpowiednią dzienną podażą błonnika. Krem z kalafiora i papryki to danie idealne na zdrowy obiad dla całej rodziny.
Zupy na diecie niskowęglowodanowej są świetnymi propozycjami na posiłki, gdyż zaspokajają na długo głód i można zabrać je ze sobą niemal wszędzie – do pracy, szkoły lub na wyjazd za miasto.

Składniki

  • 1 (400g) mały kalafior

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka świeżego tymianku

  • 1,2 l bulionu z kury

  • 100 ml oliwy z oliwek

  • 100 g boczku

  • 4 (350g) białe papryki

  • 10 liści świeżej bazylii

  • sól i czarny pieprz do smaku

Sposób Przygotowania

  • Nastawić piekarnik na 200ºC.
  • Kalafior podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w ósemki, czosnek obrać i przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu, skropić łyżką oliwy, posolić i piec przez 25 minut.
  • Podwyższyć temperaturę do 250ºC wstawić naczynie z całymi paprykami. Piec przez 50 minut. Odwrócić po połowie czasu.
  • Upieczone papryki przykryć szczelnie folią. Po 10 minutach oczyścić papryki ze skórki i pokroić na kawałki.
  • Zmiksować warzywa z bulionem. Następnie przelać zupę do garnka. Dodać oliwę, przyprawy i drobno pokrojone zioła. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Zagotować zupę.
  • Na patelni usmażyć boczek i jeść z zupą.

Smacznego!

Comments are closed.