W okresie jesiennym często nachodzi ochota na gotowane jedzenie. Wtedy warto przygotować probiotyczną zupę z kiszonymi burakami.
Zupa ta nie tylko zasiedli florę bakteryjną pożytecznymi bakteriami, ale także dostarczy organizmowi solidną dawkę potasu i wapnia.
Krem z buraków również odciąży wątrobę. Można spokojnie jeść go przy problemach trawiennych czy będąc aktualnie na diecie. Jesień z kremem z kiszonych buraków od razu staje się lepsza.
Składniki
500 ml wody
500 g kiszonych buraków
2 małe marchewki albo jedna duża marchew
4 buraki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki macierzanki
pieprz
sól
1 szklanka zakwasu z buraków
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ziemniaki
Sposób Przygotowania
- Składniki pokrój i gotuj przez około 20 minut.
- Odczekaj chwilę,a następnie dodaj ząbek czosnku i zakwas z buraków. Zmiksuj na gładką masę.
- Zupę przelej do talerzy i posyp pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!