Kremowa zupa z kiszonych buraków

W okresie jesiennym często nachodzi ochota na gotowane jedzenie. Wtedy warto przygotować probiotyczną zupę z kiszonymi burakami.

Zupa ta nie tylko zasiedli florę bakteryjną pożytecznymi bakteriami, ale także dostarczy organizmowi solidną dawkę potasu i wapnia.

Krem z buraków również odciąży wątrobę. Można spokojnie jeść go przy problemach trawiennych czy będąc aktualnie na diecie. Jesień z kremem z kiszonych buraków od razu staje się lepsza.

Składniki

  • 500 ml wody

  • 500 g kiszonych buraków

  • 2 małe marchewki albo jedna duża marchew

  • 4 buraki

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 łyżeczki macierzanki

  • pieprz

  • sól

  • 1 szklanka zakwasu z buraków

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 ziemniaki

Sposób Przygotowania

  • Składniki pokrój i gotuj przez około 20 minut.
  • Odczekaj chwilę,a następnie dodaj ząbek czosnku i zakwas z buraków. Zmiksuj na gładką masę.
  • Zupę przelej do talerzy i posyp pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published.