Kuchnia roślinna rządzi się swoimi prawami. Co wczoraj wydawało się nieoczywiste, dziś ląduje w piekarniku. Mowa o aksamitnych, kremowych ciasteczka z ciecierzycą.
Mimo że ciecierzyca kojarzy się zazwyczaj z roślinnym wytrawnym obiadem lub kolacją, to kryje w sobie nie mały słodki potencjał. Często woda z ciecierzycy wykorzystywana jest do słodkich wypieków, jednak dziś skupimy się na warzywie.
Ciastka z ciecierzycą są bezglutenowe oraz nie zawierają laktozy. Co więcej, są z dodatkiem czekolady. Łączymy przyjemne ze zdrowym i wychodzą nie rewelacyjne ciasteczka!
Składniki
1 1/2 ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki masła orzechowego
2/3 szklanki syropu z daktyli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
odrobina soli himalajskiej
1 łyżeczka cynamonu
gorzka czekolada
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Sposób Przygotowania
- Do kielicha blendera wrzuć ciecierzycę i dodaj masło orzechowe. Powoli dolej syropy z daktyli i dodaj sodę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj na gładką masę w blenderze.
- Dodaj pokrojoną w małe kawałki czekoladę i wymieszaj.
- Układaj, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, małą łyżką formując okrągłe ciastka, spłaszcz dłońmi i dodaj kawałki czekolady.
- Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 10-15 minut, kontrolując moment, w którym ciastka zaczną się rumienić i będą odchodzić od papieru, a patyczek w nie wetknięty będzie suchy. Można potrzymać dłużej by były bardziej chrupiące, ale uwaga by nie spalić.
Z czym najbardziej lubisz jeść ciasteczka – mlekiem roślinnym, smoothie a może ciepłą herbatką? Podziel się swoim sposobem w komentarzu!