Kremowe ciastka z ciecierzycy

Kuchnia roślinna rządzi się swoimi prawami. Co wczoraj wydawało się nieoczywiste, dziś ląduje w piekarniku. Mowa o aksamitnych, kremowych ciasteczka z ciecierzycą.

Mimo że ciecierzyca kojarzy się zazwyczaj z roślinnym wytrawnym obiadem lub kolacją, to kryje w sobie nie mały słodki potencjał. Często woda z ciecierzycy wykorzystywana jest do słodkich wypieków, jednak dziś skupimy się na warzywie.

Ciastka z ciecierzycą są bezglutenowe oraz nie zawierają laktozy. Co więcej, są z dodatkiem czekolady. Łączymy przyjemne ze zdrowym i wychodzą nie rewelacyjne ciasteczka!

Składniki

  • 1 1/2 ugotowanej ciecierzycy

  • 1/2 szklanki masła orzechowego

  • 2/3 szklanki syropu z daktyli

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • odrobina soli himalajskiej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • gorzka czekolada

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Sposób Przygotowania

  • Do kielicha blendera wrzuć ciecierzycę i dodaj masło orzechowe. Powoli dolej syropy z daktyli i dodaj sodę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj na gładką masę w blenderze.
  • Dodaj pokrojoną w małe kawałki czekoladę i wymieszaj.
  • Układaj, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, małą łyżką formując okrągłe ciastka, spłaszcz dłońmi i dodaj kawałki czekolady.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 10-15 minut, kontrolując moment, w którym ciastka zaczną się rumienić i będą odchodzić od papieru, a patyczek w nie wetknięty będzie suchy. Można potrzymać dłużej by były bardziej chrupiące, ale uwaga by nie spalić.

Z czym najbardziej lubisz jeść ciasteczka – mlekiem roślinnym, smoothie a może ciepłą herbatką? Podziel się swoim sposobem w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *