Jeżeli zmagasz się z problemami w codziennym żywieniu wynikającymi z ograniczeń podyktowanych cukrzycą z pewnością poszukujesz pomysłu na obiad, który pomimo ograniczenia szybko przyswajalnego cukru zdoła zaspokoić Twój głód na dłużej. Poniższa propozycja krewetek z brokułami to solidna dawka protein, żelaza i witaminy C, które wzmocnią Twój organizm i pozwolą nasycić się w trakcie pory obiadowej.
Składniki
300 do 400 gramów obranych i oczyszczonych krewetek
250 gramów brokuł
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
pół łyżki świeżego, drobno posiekanego imbiru
pół łyżki sosu sojowego
odrobina masła do podsmażenia
Sposób Przygotowania
- Na początek należy zająć się podsmażeniem surowych krewetek. Najlepiej użyć do tego odrobiny masła klarowanego na rozgrzanej patelni. Kiedy krewetki będą odpowiednio zarumienione odkładamy je nim przejdziemy do następnego etapu gotowania.
- Bez względu na to, czy użyjemy brokułów świeżych, czy też mrożonych ważnym będzie ich zmiękczenie, jednak niecałkowite rozgotowanie. Możemy je delikatnie podgotować lub użyć parowaru.
- Z reszty składników przygotujemy dressing mieszając wszystko w oddzielnym naczyniu.
- Pod koniec łączymy na patelni brokuły z krewetkami i dusimy pod przykryciem zalewając 1/2 szklanką wody.
- Gdy woda z patelni odparuje polewamy całość naszym toppingiem i na wyłączonym ogniu czekamy aż całość połączy się pod wpływem ciepła. Następnie potrawa jest gotowa do spożycia.