Krewetki z brokułami na cukrzycę

Jeżeli zmagasz się z problemami w codziennym żywieniu wynikającymi z ograniczeń podyktowanych cukrzycą z pewnością poszukujesz pomysłu na obiad, który pomimo ograniczenia szybko przyswajalnego cukru zdoła zaspokoić Twój głód na dłużej. Poniższa propozycja krewetek z brokułami to solidna dawka protein, żelaza i witaminy C, które wzmocnią Twój organizm i pozwolą nasycić się w trakcie pory obiadowej.

Składniki

  • 300 do 400 gramów obranych i oczyszczonych krewetek

  • 250 gramów brokuł

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku

  • 1 łyżka stołowa oleju sezamowego

  • pół łyżki świeżego, drobno posiekanego imbiru

  • pół łyżki sosu sojowego

  • odrobina masła do podsmażenia

Sposób Przygotowania

  • Na początek należy zająć się podsmażeniem surowych krewetek. Najlepiej użyć do tego odrobiny masła klarowanego na rozgrzanej patelni. Kiedy krewetki będą odpowiednio zarumienione odkładamy je nim przejdziemy do następnego etapu gotowania.
  • Bez względu na to, czy użyjemy brokułów świeżych, czy też mrożonych ważnym będzie ich zmiękczenie, jednak niecałkowite rozgotowanie. Możemy je delikatnie podgotować lub użyć parowaru.
  • Z reszty składników przygotujemy dressing mieszając wszystko w oddzielnym naczyniu.
  • Pod koniec łączymy na patelni brokuły z krewetkami i dusimy pod przykryciem zalewając 1/2 szklanką wody.
  • Gdy woda z patelni odparuje polewamy całość naszym toppingiem i na wyłączonym ogniu czekamy aż całość połączy się pod wpływem ciepła. Następnie potrawa jest gotowa do spożycia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *