Kruche ciasto migdałowe z gruszkami

Kruche ciasta świetnie sprawdzają się na większych przyjęciach. Jeśli nie tolerujesz laktozy, ale kochasz słodkości – ciasto migdałowe z gruszkami będzie dla Ciebie wprost idealne.

Kruche ciasto migdałowe nie jest pozbawione kalorii, jednak pochodzą one ze zdrowego i pełnowartościowego źródła. Migdały wspomagają pracę mózgu, a gruszki świetnie działają na układ pokarmowy.

Składniki

  • 1 szklanka migdałów

  • 6 łyżek masła ghee

  • 130g daktyli bez pestek

  • 1 szklanka wrzątku

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki gryczanej

  • 2 łyżki mąki jaglanej

  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

  • trochę esencji waniliowej

  • 2 gruszki

  • szczypta cynamonu

  • 1/2 soku z cytryny

  • gorzka czekolada

Sposób Przygotowania

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odlewamy całą wodę, a same daktyle miksujemy na gładką pastę.
  • Migdały podprażamy na suchej patelni i drobno mielimy. Masło miksujemy z pastą daktylową i esencją waniliową. Dodajemy zmielone migdały, jajko, wszystkie mąki oraz proszek do pieczenia. Miksujemy na gładkie ciasto.
  • Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Smarujemy sokiem z cytryny i kroimy w paski (trzymając gruszkę w całości). Ciasto przekładamy do formy na tartę.
  • Delikatnie układamy gruszki, lekko dociskając, ale tak żeby plasterki pozostały koło siebie i nadal tworzyły połówki owocu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 ° C przez ok. 25-35 minut.
  • Można sprawdzić patyczkiem obok gruszek. Wyjmujemy do wystudzenia. Na jeszcze ciepłe ciasto zetrzyj trochę gorzkiej czekolady.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *