Kruche ciasta świetnie sprawdzają się na większych przyjęciach. Jeśli nie tolerujesz laktozy, ale kochasz słodkości – ciasto migdałowe z gruszkami będzie dla Ciebie wprost idealne.
Kruche ciasto migdałowe nie jest pozbawione kalorii, jednak pochodzą one ze zdrowego i pełnowartościowego źródła. Migdały wspomagają pracę mózgu, a gruszki świetnie działają na układ pokarmowy.
Składniki
1 szklanka migdałów
6 łyżek masła ghee
130g daktyli bez pestek
1 szklanka wrzątku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mąki jaglanej
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
trochę esencji waniliowej
2 gruszki
szczypta cynamonu
1/2 soku z cytryny
gorzka czekolada
Sposób Przygotowania
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odlewamy całą wodę, a same daktyle miksujemy na gładką pastę.
- Migdały podprażamy na suchej patelni i drobno mielimy. Masło miksujemy z pastą daktylową i esencją waniliową. Dodajemy zmielone migdały, jajko, wszystkie mąki oraz proszek do pieczenia. Miksujemy na gładkie ciasto.
- Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Smarujemy sokiem z cytryny i kroimy w paski (trzymając gruszkę w całości). Ciasto przekładamy do formy na tartę.
- Delikatnie układamy gruszki, lekko dociskając, ale tak żeby plasterki pozostały koło siebie i nadal tworzyły połówki owocu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 ° C przez ok. 25-35 minut.
- Można sprawdzić patyczkiem obok gruszek. Wyjmujemy do wystudzenia. Na jeszcze ciepłe ciasto zetrzyj trochę gorzkiej czekolady.
Smacznego!