leczenie nieszczelnego jelita

Leczenie nieszczelnego jelita może być łatwiejsze, niż myślisz

Do nieszczelności jelita może dojść już chwilę po narodzinach dziecka. Dla odporności noworodka kluczowe jest pierwsze dwadzieścia dni po narodzinach, wówczas flora jelitowa ustala swój skład, co ma wpływ na odporność układu immunologicznego przez całe życie. Matki często nie są świadome tego, że już w trakcie ciąży powinny zapewnić sobie i dziecku odpowiednią florę jelitową i np. spożywa zbyt dużo prozapalnej żywności, co ma bezpośredni wpływ na odporność dziecka. Największym błędem jest oczywiście wprowadzanie złej diety u dzieci. Dobra dieta powinna odpowiednio odżywiać, nawadniać i dotleniać cały organizm. Warto zrozumieć, że obecnie, ze względu na zanieczyszczenie środowiska i słaby dostęp do dobrej, ekologicznej żywności, zwykłe składniki mogą szkodzić dzieciom o wiele bardziej niż kiedyś. O ile kiedyś gluten szkodził tylko tym, którzy chorowali na celiakię, tak dzisiaj działa on negatywne na każdego z nas. Chemiczna, mocno przetworzona żywność prowadzi do osłabienia układu autoimmunologicznego.

Zmęczony układ immunologiczny to prosta droga do choroby

Gdy układ autoimmunologiczny nie ma warunków do prawidłowej pracy zaczyna atakować swojego “gospodarza”, czyli właśnie ciebie oraz twoje serce, krew, układ nerwowy i wszystkie organy. Gdy białe komórki twojego organizmu zaczynają atakować same siebie może to doprowadzić do najgroźniejszych i najcięższych chorób, m.in. stwardnienia rozsianego, cukrzycy, reumatodialnego zapalenia stawów, Hashimoto, choroby Leśniewskiego- Crohna i wielu innych. naukowcy i lekarze są zgodni co do tego, że stany zapalne w układzie odpornościowym są przyczyną chorób autoimmunologicznych. Można więc od razu zauważyć, w jakim błędnym kole tkwimy. Journal of Diabetes opublikował materiał, w którym dowiedziono, że zespół nieszczelnego jelita jest główną przyczyną chorób autoimmunologicznych. Osoby z zespołem nieszczelnego jelita nie przyswajają wielu ważnych i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych, w tym cynku, żelaza i witaminy B2. Ale zespół nieszczelnego jelita nie powoduje jedynie problemów z układem trawiennym, w rzeczywistości może on spowodować problemy ze wszystkim. Oprócz wymienionych już chorób autoimmunologicznych zespół ten prowadzi do alergii, chorób tarczycy, problemów trawiennych, a nawet chorób stawów.

Co to jest zespół nieszczelnego jelita?

Błona śluzowa układu pokarmowego działa jak sitko, ma za zadanie przepuszczać dalej tylko konkretne substancje. Wszelkie duże, grube, niebezpieczne dla organizmu elementy, które mogą uszkodzić system pozostają w jelitach, a potem są wydalane. Nieszczelne jelito przepuszcza wszystko, nie prowadzi żadnej selekcji, zatem w naszym organizmie zaczynają krążyć toksyczne i bardzo szkodliwe składniki. Odpady toksyczne, które powinniśmy wydalać, w sytuacji nieszczelnego jelita przenikają do krwioobiegu i doprowadzają do reakcji autoimmunologicznej. W ten sposób powstają stany zapalne w całym organizmie, czego efektem są problemy z cerą, problemy trawienne, ciągłe zmęczenie, ciągłe bóle głowy, alergie pokarmowe oraz syndromy zespołu metabolicznego. Szczególnie alarmujące powinny być dla nas alergie pokarmowe, które mogą się objawiać zarówno jako wysypka czy mdłości, ale także jako migreny, chroniczne zmęczenie, lęki, depresja, łuszczyca, a nawet zapalenie stawów.

Główne przyczyny nieszczelnego jelita:

– zła dieta;

– przewlekły stres;

– obciążenie toksynami;

– brak równowagi bakteryjnej.

Żywność, która najczęściej prowadzi do zespołu nieszczelnego jelita, to wszystkie produkty zawierające cukier, gluten, GMO, mleko krowie oraz mięsa naszpikowane antybiotykami. Ziarna roślin zawierają lektyny i fiftyniany, które stanowią barierę ochronną dla roślin przed pasożytami czy pleśnią. Niestety ta tarcza, odpowiednia dla roślin, jest bardzo szkodliwa dla człowieka, dlatego nie należy jej spożywać.

Lektyny i nieodpowiednia żywność

Nasz organizm powinien sobie poradzić z niewielkimi ilościami lektyny, jakie spożywamy. Problem w tym, że występują one w pszenicy, ryżu, orkiszu czy soi w bardzo dużych ilościach. Do tego w żywności GMO występują one w jeszcze większej ilości, a do tego w nienaturalnej formie, zmodyfikowanej genetycznie, z którą nasze organizmy nie są nauczone sobie radzić. W połączeniu z glutenem lektyny stają się bardzo niebezpieczne dla śluzówki jelita i prowadzą do jego nieszczelności. Dlatego na czas leczenia jelit nie powinnaś w ogóle spożywać ziaren, a gdy już je wyleczysz, wybieraj tylko te sfermentowane, które są dla człowieka najbezpieczniejsze.

Mleko krowie

To kolejny wielki wróg jelit ludzkich. Krowie mleko ma w swoim składzie kazeinę, która działa prozapalnie w organizmie oraz laktozę, czyli cukier mleczny, z którego trawieniem nasze organizmy sobie nie radzą. Jeśli więc chcesz pić mleko wybierz takie, które pochodzi z egologicznej hodowli i jest niepasteryzowane. Najlepiej jeśli będzie to mleko kozie, owcze lub od dzikich bawolic.

Biały cukier

O jego szkodliwości nie trzeba nikogo przekonywać. Biały cukier wspomaga rozwój drożdży Candida w jelitach i wszystkich złych bakterii. Jeżeli na ilość złych bakterii nie znajdzie się odpowiednia ilość dobrych bakterii, dojdzie do wytworzenia nadmiaru toksyn,które mogą dosłownie zrobić dziurę w jelicie i zaatakować zdrowe komórki organizmu.

Przewlekły stres

Przewlekły stres osłabia pracę układu odpornościowego, ale też absorbuje cały organizm, który nie ma już siły na walkę ze złymi bakteriami, wirusami i toksynami, co prowadzi bezpośrednio do zespołu nieszczelnego jelita. Aby przeciwdziałać przewlekłemu stresowi musisz się przede wszystkim wysypiać i opracować własny sposób na pozbycie się uciążliwych myśli. Może być to joga, medytacja czy bieganie. Sama wiesz, co będzie dla ciebie najlepsze.

Toksyny

Substancje chemiczne i toksyny otaczają nas ze wszystkich stron. Badacze twierdzą, że w ciągu roku mamy styczność z 80 000 różnymi toksynami. Te z nich, które prowadzą do zespołu nieszczelnego jelita to antybiotyki, pestycydy, aspiryna, ibuprofen, a nawet woda z kranu (ze względu na zawartość chloru). Aby pomóc swoim jelitom unikaj fluoru, chloru i rtęci.

Dysbioza

Dysbioza to główny winowajca zespołu nieszczelnego jelita. Jest to po prostu brak równowagi między pożytecznymi i szkodliwymi bakteriami w naszych jelitach. Do tego załamania może dojść już w momencie narodzin, co zostało opisane wyżej. Powstawaniu dysbiozy sprzyja też przyjmowanie dziecka na świat poprzez cięcie cesarskie, podawanie antybiotyków niemowlakom (co w przyszłości może powodować u nich astmę), ale też wspomniane już chlor, fluor, nadmiar leków i nieodpowiednia dieta.

Ważne jest żeby wspomnieć o tym, jaki wpływ mają jelita na nasz… mózg. Otóż zespół nieszczelnego jelita sprawia, że białka, które powinny zostać wydalone, wciąż krążą w naszym organizmie, trafiając m,in. do mózgu, na który działają jak leki opioidowe. Prowadzą więc do problemów z pamięcią i zapamiętywaniem, ale także w dłuższej perspektywie do depresji, lęków czy zaburzeń dwubiegunowych.

Cztery kroki do wyleczenia nieszczelnego jelita

1. Usuń

Przeczytaj jeszcze raz, jakich czynników należy unikać, a potem usuń je ze swojego życia. Dotyczy to zarówno diety, jak i całego stylu życia.

2. Wymień

Wymień to, co złe, na dobre. Złą żywność na zdrową i organiczną, używki zamień na odpowiednie nawodnienie i codzienną dawkę ruchu.

3. Napraw

Napraw to, co zostało uszkodzone. Stosuj zdrową dietę, leczniczą żywność, suplementy oraz pij wodę z solą nierafinowaną w celu oczyszczenia, nawodnienia organizmu.

4. Równoważ

Zrównoważ ilość złych i dobrych bakterii poprzez zażywanie probiotyków, które wspomogą rozwój tych dobrych. Usuń całkowicie z diety biały cukier, wysoko przetworzoną żywność, smażoną żywność, nabiał, antybiotyki, nadmiar leków i nadmiar Omega-6 w diecie.

Strzeż się antybiotyków

Na co dzień możesz spożywać tylko naturalne antybiotyki, takie jak czosnek czy cebula. Wyeliminuj te chemiczne, które obecnie znajdują się w mięsie. Jeżeli lekarz zaleci ci kurację antybiotykową pamiętaj o zażywaniu, najlepiej naturalnych probiotyków. Znajdziesz je m.in. w jogurcie naturalnym i kefirze. Jeśli chcesz zaś zapewnić naturalne antybiotyki swojemu dziecku, to pozwól mu się pobrudzić. Przebywanie w sterylnych warunkach prowadzi do zwiększenia podatności na alergie i choroby autoimmunologiczne. No i przebywajcie jak najwięcej na słońcu.

Osiem pokarmów dla zdrowia

1. Bulion

Jeśli lubisz mięso, to coś dla Ciebie. Jeśli wolisz ryby, to też bardzo dobrze, bo zawierają one kolagen morski i chlorellę, która z kolei składa się z proliny i glicyny, które tworzą tkankę łączną jelit. W każdym razie bulion z kości ma świetne właściwości odbudowujące ścianki jelit.

2. Raw food

Raw food to surowy pokarm, który zawiera mnóstwo probiotyków. Zaliczają się do niego kefiry, jogurty, masło i sery. Produkty te zawierają SCFA, czyli kwasy tłuszczowe o krótkim łańcuchu.

3. Kiszonki

To prawdziwy superfood, tani, łatwo dostępny i uzdrawiający. Fermentowane warzywa nadadzą jelitom odpowiedniego pH, dzięki czemu zrównoważy się rozwój dobrych i złych bakterii w nich. Oczywiście zawsze jest jakieś ale… według Waltera Lasta przy przeroście drożdżaka Candida nie należy spożywać fermentowanych pokarmów.

4. Olej kokosowy

Surowy i organiczny olej kokosowy bardzo wspomaga pracę jelit ze względu na zawartość MCFA, czyli kwasów tłuszczowych, które w kokosie są najłatwiejsze do strawienia przez człowieka. Dzięki temu są też łatwiejsze “w obsłudze” przez nieszczelne jelita. Warto też spróbować kefiru kokosowego, który zawiera wiele dobrych probiotyków.

5. Konopie i siemię lniane

Kiełki siemienia lnianego oraz nasiona konopi są źródłem błonnika, który wspiera rozwój dobrych bakterii w jelitach. Pamiętaj jednak, że kiedy jelito jest mocno nieszczelne lub nawet doszło do wrzodów na jelitach, trzeba wyeliminować błonnik z diety, ponieważ tak narażone jelito nie powinno mieć z nimi kontaktu. Wówczas należy pić tylko świeżo wyciskane soki.

6. Omega 3

Żywność bogata w Omega-3 to wymienione wyżej rośliny, ale przede wszystkim tłuste, dzikie ryby, takie jak łosoś.

7. Odpowiednie nawodnienie

Picie wody jest bezwzględnie wskazane dla wszystkich, małych i dużych. Przypominaj o piciu wody dzieciom i starszym ludziom. Dobrze jest wprowadzić do swojego życia rytuał picia wody z solą nierafinowaną, który nie tylko świetnie nawadnia, ale też oczyszcza organizm.

8. Odżywka białkowa zawierająca glutaminę

Izolat serwatki CFM to jedyne białko odzwierzęce, które nie zakwasza organizmu. Dodaj do takiego szejka jedną łyżeczkę organicznej spiruliny, a uzyskasz napój zdrowy przede wszystkim dla mięśni, ale świetnie wpływający na pracę całego ciała.

Dziesięć najlepszych suplementów prze zespole nieszczelnego jelita

1. L- glutamina

L- glutamina to najlepszy aminokwas wspierający pracę jelit. Poprawia ich szczelność, dlatego zażywaj ją 2 razy dziennie po 2-5 gramów. Możesz też dorzucić porcję glutaminy do czystego białka o najwyższej jakości izolatu serwatki CFM i zjedzenie w postaci pysznego szejka. Pamiętaj tylko żeby nie używać krowiego mleka!

2. Probiotyki

Probiotyki należy zażywać codziennie, minimum 50 mld sztuk. Jeśli cierpisz na SIBO lub IBS zażywaj Saccharomyces Boulardi.

3. Enzymy trawienne

Zażyj 1 lub 2 kapsułki przed każdym posiłkiem, aby przyspieszyć trawienie i ułatwić pracę jelitom.

4. Lukrecja i kwercetyna

Korzeń lukrecji (DGL) możesz stosować 2 razy na dobę, po 500 mg. Kwercetyna jest z kolei pomocna przy leczeniu wrzodziejącego zapalenia okrężnicy. Wówczas zażywaj ją 3 razy dziennie, po 500 mg, podczas posiłków.

5. Kolagen

Kolagen jest składnikiem tkanki łącznej jelit i jak wiadomo, kolagen uelastycznia, jest zatem bardzo ważny w procesie leczenia nieszczelnego jelita. Podczas badania przeprowadzonego w 2003 roku stwierdzono, że u 170 osób cierpiących na chorobę zapalną jelit stwierdzono obniżony poziom kolagenu w surowicy.

6. Witamina C

Tkanka łączna nie istnieje bez witaminy C. W przypadku jej niedoborów możemy mieć pewność, że wkrótce pojawią się stany zapalne. Większość witaminy C w ludzkim organizmie kumuluje się w nadnerczach, dlatego warto zadbać też o ich stan.

7. Witamina D3 w połączeniu z K2

Zbyt niski poziom witaminy D w organizmie również jest przyczyną wielu chorób autoimmunologicznych. Warto więc zrobić sobie badanie poziomu witaminy D w ciele. Jeżeli nie nie masz możliwości zażywania codziennych kąpieli słonecznych (a w Polsce raczej nikt nie ma), to zażywaj codziennie witaminę D3 + K2, w dawce 40-60 jednostek D3 na kilogram masy ciała. Jeżeli zdecydujesz się wykonać badanie, pięć dni przed nim przerwij suplementację.  Pamiętaj że organizm nie może przyswajać witaminy D bez mangezu

8. Jod i selen

Brak tych pierwiastków w organizmie to główne przyczyny Hashimoto, więc suplementuj je śmiało.

9. B complex

Witaminy z gruoy B wpływają na cykl metylacji, którego zaburzenia prowadzą do problemów fizycznych i psychicznych u człowieka.

10. Cynk, magnez i reszta

Oczywiście do zdrowego funkcjonowania niezbędny jest magnez, ale też cynk, żelazo, siarka, krzem, bor, witamina A oraz miedź (dla zrównoważenia cynku).


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *