Lecznicza nalewka malinowa

Lecznicza nalewka malinowa

 Przepyszna, rozgrzewająca, a przede wszystkim zdrowa – nalewka malinowa. To oryginalna receptura prosto ze spiżarni dziadka. Niejednego chorego postawiła już na nogi. Przy okazji słodki smak malin poprawia nastrój przywołując wspomnienia minionego lata.

Składniki

  • litr soku z malin

  • pół litra spirytusu

  • pół litra ginu

  • 50 dag miodu z akacji

Sposób Przygotowania

  • Wymieszać sok malinowy z ginem i spirytusem.
  • Do mieszanki dodać miód akacjowy. Dokładnie mieszać do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą.
  • Przelać nalewkę do butelek i odstawić w suche, zacienione miejsce na minimum miesiąc. Po upływie tego czasu, nalewka nabierze swoich leczniczych właściwości i będzie nadawała się do spożycia.

Spożywanie nalewki malinowej poleca się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia. Ma ona właściwości wspomagające odporności, działa rozgrzewająco oraz napotnie. Może okazać się pomocna również przy ostrym zapaleniu gardła oraz anginie. Nalewkę możemy stosować w dowolny sposób. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty z kwiatów czarnego bzu lub akacji. Z kolei wypicie kieliszka nalewki pomoże rozgrzać się w słotny wieczór i doda wigoru.

Comments are closed.