Przepyszna, rozgrzewająca, a przede wszystkim zdrowa – nalewka malinowa. To oryginalna receptura prosto ze spiżarni dziadka. Niejednego chorego postawiła już na nogi. Przy okazji słodki smak malin poprawia nastrój przywołując wspomnienia minionego lata.
Lecznicza nalewka malinowa
Sposób Przygotowania
- Wymieszać sok malinowy z ginem i spirytusem.
- Do mieszanki dodać miód akacjowy. Dokładnie mieszać do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą.
- Przelać nalewkę do butelek i odstawić w suche, zacienione miejsce na minimum miesiąc. Po upływie tego czasu, nalewka nabierze swoich leczniczych właściwości i będzie nadawała się do spożycia.
Spożywanie nalewki malinowej poleca się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia. Ma ona właściwości wspomagające odporności, działa rozgrzewająco oraz napotnie. Może okazać się pomocna również przy ostrym zapaleniu gardła oraz anginie. Nalewkę możemy stosować w dowolny sposób. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty z kwiatów czarnego bzu lub akacji. Z kolei wypicie kieliszka nalewki pomoże rozgrzać się w słotny wieczór i doda wigoru.