Lecznicza nalewka zimowa

Hu hu ha, zima zła! Wirujące płatki śniegu, świąteczny nastrój, ozdobione światełkami miasta to tylko część zimowej aury. W opozycji stają krótkie dni, długie noce, śnieg spadający prosto na twarz i siarczysty mróz, który daje o sobie znać nawet pod solidną warstwą ubrań. Już po kilkunastominutowym spacerze dłonie i stopy są zmarznięte jak bryły lodu. To jeszcze nie koniec świata, można z tym skutecznie walczyć. A pomocna okaże się rozgrzewająca nalewka zimowa.

Lecznicza nalewka zimowa

Składniki

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • 0,5 l białego wytrawnego wina

  • 250 ml miodu lipowego

  • 0,5 l rumu

Sposób Przygotowania

  • Do garnka wsyp 2 łyżki przyprawy do piernika.
  • Zalej 0,5 l białego, wytrawnego wina i gotuj na niewielkim ogniu przez kilka minut.
  • Przelej wywar do termosu i odstaw na 24 godziny.
  • Przecedź nalewkę przez sitko o drobnych oczkach.
  • Dodaj do nalewki szklankę miodu lipowego i pół litra rumu.
  • Odstaw nalewkę na dwa tygodnie w suche, zacienione miejsce. Po tym czasie będzie gotowa do spożycia.

Nalewka zimowa to idealna propozycja dla osób, które borykają się z nawracającym problemem marznących dłoni i stóp. Charakteryzuje się ona nie tylko działaniem rozgrzewającym, ale również pobudzającym krążenie krwi i poprawą nastroju. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.