Hu hu ha, zima zła! Wirujące płatki śniegu, świąteczny nastrój, ozdobione światełkami miasta to tylko część zimowej aury. W opozycji stają krótkie dni, długie noce, śnieg spadający prosto na twarz i siarczysty mróz, który daje o sobie znać nawet pod solidną warstwą ubrań. Już po kilkunastominutowym spacerze dłonie i stopy są zmarznięte jak bryły lodu. To jeszcze nie koniec świata, można z tym skutecznie walczyć. A pomocna okaże się rozgrzewająca nalewka zimowa.
Lecznicza nalewka zimowa
Składniki
2 łyżki przyprawy do piernika
0,5 l białego wytrawnego wina
250 ml miodu lipowego
0,5 l rumu
Sposób Przygotowania
- Do garnka wsyp 2 łyżki przyprawy do piernika.
- Zalej 0,5 l białego, wytrawnego wina i gotuj na niewielkim ogniu przez kilka minut.
- Przelej wywar do termosu i odstaw na 24 godziny.
- Przecedź nalewkę przez sitko o drobnych oczkach.
- Dodaj do nalewki szklankę miodu lipowego i pół litra rumu.
- Odstaw nalewkę na dwa tygodnie w suche, zacienione miejsce. Po tym czasie będzie gotowa do spożycia.
Nalewka zimowa to idealna propozycja dla osób, które borykają się z nawracającym problemem marznących dłoni i stóp. Charakteryzuje się ona nie tylko działaniem rozgrzewającym, ale również pobudzającym krążenie krwi i poprawą nastroju.