Leczniczy syrop z cebuli

Cebula od dawien dawna jest stosowana nie tylko w kuchni, ale i w medycynie ludowej. Charakteryzuje się ona właściwościami, które łagodzą bóle reumatyczne oraz problemy trawienne. Mimo wszystko najbardziej skuteczna okazuje się przy leczeniu przeziębień. Wszystko za sprawą właściwości bakteriobójczych, które swoją siłą mogą czasem przewyższyć działanie antybiotyków. Wiedziały o tym już nasze babcie. Właśnie dlatego stworzyły magiczną i dziecinnie prostą recepturę na syrop z cebuli, który w kilka dni przegoni nawet najbardziej uciążliwe przeziębienie.

Leczniczy syrop z cebuli I

Składniki

  • 2 cebule

  • cukier

Sposób Przygotowania

  • Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Na dnie słoika ułóż centymetrową warstwę cebuli.
  • Posyp ją obficie cukrem.
  • Powtarzaj do momentu, kiedy skończy się cebula.
    Na koniec zamknij słoik.

Po upływie ok 5 godzin cebula puści sok, który można podawać choremu.

Leczniczy syrop z cebuli II

Składniki

  • 2 cebule

  • sok z połowy cytryny

  • 4 łyżki miodu

Sposób Przygotowania

  • Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Wrzuć ją do słoika.
  • Dodaj 4 łyżki miodu.
  • Do słoika wyciśnij sok z połowy cytryny.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, zamknij pojemnik i pozostaw na 5 godzin.

Po upływie tego czasu, możesz podawać syrop choremu. Powinno się go stosować 3 razy dziennie po 2 łyżeczki. Syrop przechowuje się lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *