Leczo z boczniakami w pomidorach

Leczo to jedno z tych dań, które wychodzi niemal zawsze. Prosta i szybkość przygotowania a także pełnia aromatu to podstawowe wyznaczniki, dlaczego tak często decydujemy się przyrządzić właśnie tę potrawę. Poznaj przepis na leczo z boczniakami, które są prawdziwą bombą witaminową dla zdrowia całego organizmu. Zawierają cały komplet witamin z grupy B a także znaczne ilości fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, selenu i cynku.

Ingredients

  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 3 papryki czerwone
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub kilogram świeżych pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
  • sól
  • szczypta kolendry
  • pieprz
  • 250 g boczniaków
  • olej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • duża szczypta czarnego pieprzu

Directions

  1. Cebule pokroić w półksiężyce, jeśli są bardzo duże przekroić jeszcze raz na pół. Ząbek czosnku przetrzeć przez praskę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 2 – 3 minuty.
  2. W tym czasie papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube paski. Tak pokrojoną paprykę dorzucić do cebuli razem ze wszystkimi rodzajami sproszkowanej papryki, zwiększyć ogień i smażyć przez 4 – 6 minut.
  3. W międzyczasie cukinię pokroić w grubą kostkę, a boczniaki pokroić wzdłuż blaszek na mniejsze kawałki. Do podsmażonej papryki dodać cukinie, krojone pomidory, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i przykryć garnek. Gotować pod przykryciem przez 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Wrzucić boczniaki, nie mieszać i smażyć przez minutę, aby się zezłociły. Obrócić smażyć kolejną minutę, po czym dodać sos sojowy, cukier, kolendrę oraz czarny pieprz. Intensywnie zamieszać, aby boczniaki równo pokryły się sosem sojowym, a gdy sos odparuje zdjąć patelnią z ognia.
  5. Kiedy warzywa w leczo będą miękkie dorzucić do nich usmażone boczniaki, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze minutę. Podawać z ulubioną kaszą lub pieczywem. Bardzo dobrze smakuje następnego dnia.

Napisz w komentarzu poniżej, bez którego składnika nie wyobrażasz sobie dobrze przyrządzonego leczo? Umieramy z ciekawości, który składnik według Ciebie jest najistotniejszy!

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *