Legumina z morelami i miodem

Leguminę podaje się tuż po wytrawnym posiłku. Czy czasem nawet po obfitym posiłku czujesz niedosyt? Kuchnia pięciu przemian zna to dobrze, dlatego możesz przyrządzić zgodnie z jej założeniami pyszny i zdrowy deser.

Miód warto jeść nie tylko od święta. W zależności od rodzaju i składu, zawiera on liczne witaminy i minerały. Co więcej, jest świetnym zamiennikiem białego cukru.

W tym przypadku słodkie nie oznacza grzeszne! To jak, głodny nowych smaków?

Składniki

  • 1/2 szklanki mączki z orzechów włoskich (O)

  • 3 szklanki wrzątku (O)

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej (Z)

  • 8 sztuk świeżych daktyli (Z)

  • 500 g moreli bez pestek (Z)

  • 1 łyżka miodu (Z)

  • 1/4 szklanki białego ryżu (M)

  • szczypta soli himalajskiej (W)

Sposób Przygotowania

  • Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać składniki w podanej kolejności.
  • Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny.
  • Odstawić do przestudzenia. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać morele i daktyle.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *