Leguminę podaje się tuż po wytrawnym posiłku. Czy czasem nawet po obfitym posiłku czujesz niedosyt? Kuchnia pięciu przemian zna to dobrze, dlatego możesz przyrządzić zgodnie z jej założeniami pyszny i zdrowy deser.
Miód warto jeść nie tylko od święta. W zależności od rodzaju i składu, zawiera on liczne witaminy i minerały. Co więcej, jest świetnym zamiennikiem białego cukru.
W tym przypadku słodkie nie oznacza grzeszne! To jak, głodny nowych smaków?
Składniki
1/2 szklanki mączki z orzechów włoskich (O)
3 szklanki wrzątku (O)
1/4 szklanki kaszy jaglanej (Z)
8 sztuk świeżych daktyli (Z)
500 g moreli bez pestek (Z)
1 łyżka miodu (Z)
1/4 szklanki białego ryżu (M)
szczypta soli himalajskiej (W)
Sposób Przygotowania
- Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać składniki w podanej kolejności.
- Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny.
- Odstawić do przestudzenia. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać morele i daktyle.
Smacznego!