Letni koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi

Truskawki nie tylko niesamowicie pachną, zawierają również mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Osoby borykające się z nadmiernym cholesterolem LDL, powinny zdecydowanie włączyć ten owoc do swojego jadłospisu.

Co wpływa na to, że nie można przejść obojętnie obok truskawek? Truskawki kryją w sobie cenne witaminy i minerały. W 100 g tego rajskiego owocu znajduje się 22 mg wapnia, 160 mg potasu, 30 mg witaminy A i 20 mg kwasu foliowego.

Składniki

  • 230g truskawek

  • 1 nektarynka

  • 3 łyżki płatków owsianych

  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu

  • mleko roślinne lub woda

Sposób Przygotowania

  • Rozmaryn przełóż do moździerza, dodać łyżeczkę wody i rozgnieć jak najdrobniej na pastę.
  • Z truskawek usuń szypułki. Z naktarynki usuń pestkę i pokrój na drobną kostkę.
  • Płatki owsiane namocz w wodzie i czekaj aż zmiękną. Dodaj wszystkie przygotowane składniki do blendera kielichowego i zacznij miksować, dolewając stopniowo wodę aż uzyskasz zadowalającą konsystencję.
  • Koktajl przelej do szklanek i serwuj. Opcjonalnie można po zmiksowaniu dodać drobno posiekane listki mięty oraz zakwasić napój sokiem z grejpfruta lub cytryny.

Pij na zdrowie!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *