Łosoś to bogate źródło cennych kwasów Omega 3. W odpowiednio zbilansowanej diecie, ryby powinny być regularnie spożywane. Zaleca się, aby tygodniowo zjadać około 3 porcje ryb lub owoców morza. Dostarczają one do organizmu wiele cennych witamin i minerałów. Zapobiegają powstawaniu złego cholesterolu oraz wpływają pozytywnie na odporność. Łosoś w kremie z brokułów to szybkie danie obiadowe, które przygotujesz w około 30 min.
Sposób Przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Umyj łososia, ułóż w naczyniu żaroodpornym i dopraw do smaku.
- Delikatnie skrop go sokiem z cytryny.
- Piecz 20 min.
- W międzyczasie ugotuj brokuła.
- Gdy będzie już miękki, odetnij różyczki i włóż do blendera.
- Dodaj jogurt, przyprawy i zmiksuj.
- Po wyjęciu ryby z pieca, nałóż na nią duża ilość brokułowego kremu.
- Danie podawaj z ulubionymi warzywami.