Łosoś w kremie z brokułów

Łosoś to bogate źródło cennych kwasów Omega 3. W odpowiednio zbilansowanej diecie, ryby powinny być regularnie spożywane. Zaleca się, aby tygodniowo zjadać około 3 porcje ryb lub owoców morza. Dostarczają one do organizmu wiele cennych witamin i minerałów. Zapobiegają powstawaniu złego cholesterolu oraz wpływają pozytywnie na odporność. Łosoś w kremie z brokułów to szybkie danie obiadowe, które przygotujesz w około 30 min.

Składniki

  • filet z łososia

  • sok z cytryny

  • ulubione przyprawy

  • pół brokuła

  • 150g jogurtu naturalnego

Sposób Przygotowania

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Umyj łososia, ułóż w naczyniu żaroodpornym i dopraw do smaku.
  • Delikatnie skrop go sokiem z cytryny.
  • Piecz 20 min.
  • W międzyczasie ugotuj brokuła.
  • Gdy będzie już miękki, odetnij różyczki i włóż do blendera.
  • Dodaj jogurt, przyprawy i zmiksuj.
  • Po wyjęciu ryby z pieca, nałóż na nią duża ilość brokułowego kremu.
  • Danie podawaj z ulubionymi warzywami.

Leave a Comment

Your email address will not be published.