Makaron penne z dorszem i pomidorami

Szczególnie osoby z podwyższonym cholesterolem powinny jak najczęściej sięgać po zdrowe ryby. Stanowią świetną alternatywę do wciąż popularnego, smażonego mięsa.

Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów omega-3, które odpowiadają za prawidłową pracę serca. Jednak dorsz nie tylko przyczynia się do budowania masy mięśniowej, również zawiera korzystne mikro- i makroelemnty.

Składniki

  • 80 g pełnoziarnistego makaronu penne

  • 100 g fileta z dorsza

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/3 cukinii

  • 7 pomidorków koktajlowych

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 4 listki świeżej bazylii

  • 1/2 soku z cytryny

  • szczypta soli himalajskiej

Sposób Przygotowania

  • Podgrzej lekko na patelni oliwę. Dodaj na nią drobno posiekany czosnek i pokrojone w ćwiartki pomidorki. Dodaj odrobinę soli i duś pod przykryciem, aż pomidorki zaczną się rozpadać.
  • Dodaj na patelnię drobno posiekaną cukinię i pozostaw pod przykryciem na kolejne 4 minuty. Następnie dołóż na patelnię dorsza pokrojonego w grubą kostkę. Przemieszaj.
  • Jak tylko ryba się zetnie, dodaj makaron. Możesz przyprawić potrawę wg uznania.
  • Wyłóż makaron do głębokiego talerza. Posyp listkami bazylii i skrop sokiem z cytryny.

A jaka jest Twoja ulubiona ryba? Podziel się w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *