Szczególnie osoby z podwyższonym cholesterolem powinny jak najczęściej sięgać po zdrowe ryby. Stanowią świetną alternatywę do wciąż popularnego, smażonego mięsa.
Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów omega-3, które odpowiadają za prawidłową pracę serca. Jednak dorsz nie tylko przyczynia się do budowania masy mięśniowej, również zawiera korzystne mikro- i makroelemnty.
Składniki
80 g pełnoziarnistego makaronu penne
100 g fileta z dorsza
2 ząbki czosnku
1/3 cukinii
7 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy z oliwek
4 listki świeżej bazylii
1/2 soku z cytryny
szczypta soli himalajskiej
Sposób Przygotowania
- Podgrzej lekko na patelni oliwę. Dodaj na nią drobno posiekany czosnek i pokrojone w ćwiartki pomidorki. Dodaj odrobinę soli i duś pod przykryciem, aż pomidorki zaczną się rozpadać.
- Dodaj na patelnię drobno posiekaną cukinię i pozostaw pod przykryciem na kolejne 4 minuty. Następnie dołóż na patelnię dorsza pokrojonego w grubą kostkę. Przemieszaj.
- Jak tylko ryba się zetnie, dodaj makaron. Możesz przyprawić potrawę wg uznania.
- Wyłóż makaron do głębokiego talerza. Posyp listkami bazylii i skrop sokiem z cytryny.
A jaka jest Twoja ulubiona ryba? Podziel się w komentarzu!