Makaron w sosie z kalafiora i zielonej pietruszki

Klasyczny włoski makaron tagliatelle popularnie serwowany jest z sosem bolognese. Jednak dziś łamiemy ten zwyczaj i proponujemy wersję w sosie z kalafiora i pieczonego czosnku.

Dlaczego osoby z podwyższonym cholesterolem LDL powinny jeść kalafior i czosnek? Kalafior zawiera wysokie stężenie witaminy C i A oraz potas i kwas foliowy. Czosnek natomiast bogaty jest w związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy i witaminy z grupy B.

Składniki

  • 80 g pełnowartościowego makaronu tagliatelle

  • 8 różyczek kalafiora

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • szczypta białego pieprzu

  • mały pęczek natki pietruszki

  • szczypta soli himalajskiej

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • szczypta oregano

Sposób Przygotowania

  • W rondlu zagotuj szklankę wody i dodaj pokrojone drobno różyczki kalafiora. Gotuj tak długo, aż kalafior zacznie rozpadać się.
  • Zmiksuj go za pomocą blendera na gładką masę, dopraw gałką muszkatołową, oregano i białym pieprzem oraz szczyptą soli
  • Czosnek upiecz bez obierania w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza, aż będzie miękki.
  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połącz razem z sosem kalafiorowym.
  • Czosnek wyciśnij ze skorupki do miseczki i połącz z oliwą.
  • Makaron wyłóż na talerz i skrop oliwą z pieczonym czosnkiem. Potrawę posyp grubo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *