Klasyczny włoski makaron tagliatelle popularnie serwowany jest z sosem bolognese. Jednak dziś łamiemy ten zwyczaj i proponujemy wersję w sosie z kalafiora i pieczonego czosnku.
Dlaczego osoby z podwyższonym cholesterolem LDL powinny jeść kalafior i czosnek? Kalafior zawiera wysokie stężenie witaminy C i A oraz potas i kwas foliowy. Czosnek natomiast bogaty jest w związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy i witaminy z grupy B.
Składniki
80 g pełnowartościowego makaronu tagliatelle
8 różyczek kalafiora
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta białego pieprzu
mały pęczek natki pietruszki
szczypta soli himalajskiej
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta oregano
Sposób Przygotowania
- W rondlu zagotuj szklankę wody i dodaj pokrojone drobno różyczki kalafiora. Gotuj tak długo, aż kalafior zacznie rozpadać się.
- Zmiksuj go za pomocą blendera na gładką masę, dopraw gałką muszkatołową, oregano i białym pieprzem oraz szczyptą soli
- Czosnek upiecz bez obierania w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza, aż będzie miękki.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połącz razem z sosem kalafiorowym.
- Czosnek wyciśnij ze skorupki do miseczki i połącz z oliwą.
- Makaron wyłóż na talerz i skrop oliwą z pieczonym czosnkiem. Potrawę posyp grubo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!